Bagan és la joia de la corona a Myanmar. El lloc més conegut i segurament més turístic del país i no sens cap mèrit. Bagan és un complex de milers de temples construïts entre els segle XI i XIII, època en la que va ser la capital del regne de Pagan.
Aquest territori va ser punt de comerç entre els indis i els xinesos, fet que va influir en el creixement de la riquesa de la seva població. Tanta riquesa va propiciar que les famílies comencessin a construir temples, pagodes i stupes fins albergar més de 4.000 . Avui en dia en queden unes 2.800 en peu tenint en compte que algunes van ser saquejades i altres derivades a causa dels moviments sísmics del terreny. En aquella època es va començar a introduir el budisme al país (practicaven l’animatisme) i és per això que la immensa majoria de temples es troben figures o referencies a Buda a l’interior.
La zona de Bagan té una expansió de 42km quadrats repartits entre 3 poblacions: Nyaung-U, Old Bagan i New Bagan amb totes aquestes pagodes disperses pels camps, diferents camins que uneixen una amb l’altre i fins i tot a la costa del riu Irauadi.
Per visitar Bagan nosaltres vam fer base a Nyaung U, el poble des d’on vam arribar amb el vaixell procedent de Mandalay i on està l’aeroport i la parada d’autobusos. Ens vam quedar tres nit al Bagan Star Hotel, amb una excel·lent ubicació i un esmorzar deliciós e imprescindible abans de començar la ruta entre les pagodes. La nostra experiència AQUÍ.
Creiem que la millor manera de conèixer Bagan és llogant una moto, millor dit una e-moto, ja que els estrangers només tenen permès conduir una moto elèctrica, i recórrer cada racó del complex en busca de les pagodes, sobretot les que s’hi poden pujar per observar les increïbles vistes.
El primer dia però, vam decidir que volíem impregnar-nos d’història i cultura, volíem saber més sobre aquells temples i vam agafar un tour guiat d’un dia amb els amics de Go Myanmar Tour, els mateixos que ens van portar a conèixer el llac Inle i tant ens havia agradat. Durant el dia vam anar a visitar les principals pagodes i temples de la regió; Shwe Xi Gone, Gubyaukgyi, Htilominlo, Amanda Temple, Nanpaya i Menuha, Mingalar Zedi, Gubyaukgyi i Dhammayangyi, la més gran de totes i amb forma piramidal. També vam profunditzar sobre les construccions i les pintures del segle XI al XIII i a més vam poder visitar el mercat municipal de Nyaung-U i un taller de lacats, molt típic de Bagan, on fabriquen de forma manual gots, plats i fins i tot mobles a partir de bambú i la resina d’un arbre que es torna negre amb l’oxigen. Un dia completíssim des de primera hora fins fins a mitja tarda ple d’informació històrica i cultural que ens va venir perfecte per entendre el complex de Bagan.
L’activitat principal a Bagan és veure la sortida i la posta de sol, a poder ser sobre un temple amb vistes a altres temples per poder tenir una imatge icònica del lloc. Llavors, durant el dia teniem l’objectiu de trobar el temple ideal amb les característiques per una sortida o posta de sol màgica. S’ha de pensar que fa poc temps estava permès pujar a tots els temples, però que avui en dia només hi ha una quants oberts o amb opcions de pujar fins a dalt. Alguns diuen que és per la seguretat dels turistes i altres per la mala praxis que feien alguns a dalt d’aquests edificis sagrats, el fet és que la gran majoria tenen la porta tapiada o tancada amb reixes. Nosaltres vam trobar entre 8 i 10 temples en els que es pot pujar i segurament n’hi ha varis més. Els locals que et vas trobant pel camí t’he n’ensenyen a canvi de mostrar els souvenirs que tenen pels turistes.
La sortida del sol del primer dia va ser força desil·lusionant, amb molt núvols. Vam arribar a un temple petitet on hi havia moltes persones i gairebé no s’hi cabia. Creiem que la sortida del sol té més encant que la posta, és per això que cal llevar-se d’hora cada dia i estar al temple preparat abans de les 6 del matí. El segon dia però va ser el súmmum, la millor sortia del sol de tot el viatge justament el dia que celebràvem 500 dies de la volta al món, 500 dies de vida nòmada per tres continents. Aquesta vegada vam anar a un temple molt més gran, el Lay Myet Hna Pagoda, amb molt espai per fer fotos i gaudir còmodament de l’espectacle. Un cel serè, una temperatura ideal i el sol sortint per darrera les muntanyes mentre passaven els globus per davant. Un moment màgic i amb molt poca gent al voltant.
Per la posta de sol també vam trobar dos temples grans, elevats, amb vistes a la resta de pagodes de la zona. El primer ben a prop del que vam anar pel l´última sortida del sol i l’altre al costat de Dhammayazaka Pagoda. La majoria de temples no tenen nom, algun inclús tenen número.
Un parell o tres de dies són més que suficients per recorre els temples de Bagan amb calma. Enlluernar-se amb la sortia i la posta de sol cada vegada que sigui possible és molt recomanat i per nosaltres la e-moto va ser clau ja que fa molta calor com per anar amb bici. Cal recordar que només arribar s’ha de pagar “l’impost” turístic de la zona, 25.000 Kyats (14€) per persona amb una validesa de 5 dies. Una de les excursions interessants pot ser el Mt Popa. Es troba a 40km de Bagan, suficientment lluny com per no poder anar amb les e-moto ja que no tenen autonomia. Com no es pot llogar moto normal, l’única opció que et proposen és agafar un taxi compartit per 10mil per persona. Sabem que hi ha alguns busos locals que hi van però que ells mateixos s’encarreguen de dir que no n’hi han. Des de l’estació o des del mercat de Nyaung U surten però tarden al voltant de 2 hores. A nosaltres ens va quedar pendent, de ben segur, pel pròxim com que tornem a Bagan.
COORDENADES TEMPLES
sunset: 21.144924, 94.881948
sunrise: 21.159134, 94.860988
sunset: 21.157228, 94.861322
sunset: 21.150101, 94.861391
sunrise: 21.156784, 94.867959
Introduint aquestes coordenades a la app de maps.me, s’arribaran als temples en els quals nosaltres vam poder pujar fins a dalt, Desembre de 2018. En aquesta app es troben actualitzación del estat dels temples i dels millors punts pel sunrise i sunset.