Search

Visitant Cambodja hem tingut una mescla de sensacions molt intenses. Primer de tot, recomanem abans d’anar llegir sobre la història recent del país. Molta gent sap sobre els grans dictadors d’aquest últim segle com Hitler, Stalin, Franco, Pinochet o Mussolini. El que la gent no coneix tant és a Pol Pot i la seva política d’extermini de no fa tants anys.

Coneixent la història del país es coneix a la gent. És una població pobre i queda reflectit sobretot a la capital.

Cambodja no és un país gaire gran però concentra zones de molt interès. Les platges que hi ha a la costa i a les illes fa que siguin ideals per passar-hi uns dies de relax. Descobrir la joia dels Temples d’Angkor és una visita obligada i la capital és necessària per aprofundir en la societat.

A més, Battambang i la zona del Mekong s’afegeixen a un itinerari espectacular per dedicar-li, al menys, tres setmanes.

 
ON HEM ESTAT?
 
MENJAR

Cal tenir en compte que Cambodja és un dels països més pobres del continent asiàtic. Aquest fet afecta a l’oferta culinària del país fent-la força limitada però tot i així, nosaltres no vam tenir problemes a l’hora de menjar. Als llocs més turístics com a Siem Reap o Sihanoukville hi ha tot tipus de restaurants i bars amb menjar occidental però als lloc més recondits l’oferta és molt més limitada. Tot i així s’hi menja força bé, el menjar no és massa especiat ni picant i tot s’acompanya sempre d’arròs o fideus.

.

DINERS

Cambodja és un país molt barat, es pot menjar per 1 o 2 $ i dormir en una habitació privada per dues persones en una zona turística per 10-15$. Es poden utilitzar dollars en molts lloc turistics, com diferents agencies de transport. A més, és un molt bon lloc per aprofitar i fer submarinisme per la relació qualitat-preu. És un país pobre i veu reflexa’t en la gent. Creiem que és una bona opció incentivar l’economia local amb els llocs de menjar ràpid que hi ha pel carrer i hospedar-se en els diferents hostals familiars.

.

SEGURETAT

És un país molt segur pel viatger, els índex de delinqüència són molt baixos. Però s’ha d’anar en compte si es viatja per zones remotes del país ja que encara hi queden mines antipersones actives de la guerra del Vietnam.

.

MOBILITAT

Les xarxes de transport del país són bastant semblants a les de Vietnam. Hi ha autobusos tan llitera com convencionals que connecten pràcticament tot el país així que és fàcil moure’s. Els bitllets són econòmics però sempre s’ha de regatejar a les agencies.

.

COMUNICACIÓ

A les zones més turístiques és fàcil trobar gent que parli un anglès bàsic i fins i tot occidentals treballant de cara al turista. Molts dels hotels, bars, restaurants i escoles de submarinisme són propietat d’occidentals.

.

HISTÒRIA

Per entendre aquest país és imprescindible entendre la seva història i és una de les històries recents més dramàtiques i menys conegudes del món. La història de Cambodja comença amb l’imperi Khmer que englobava la zona oriental de Tailàndia, al sud de Laos, i la part meridional del Vietnam fins l’antic Regne de Txampa (actualment part del Vietnam). Aquest imperi va començar a caure al segle XVI amb la conquesta tailandesa i l’establiment del Vietnam al delta del Mekong al segle XVII, fet que va fer perdre a Cambodja la seva sortida al mar. Després de segles de decadència al segle XIX es va establir el protectorat francès juntament amb Laos i Vietnam formant part de la Indoxina Francesa. Durant aquesta etapa els cambodjans van ser molt mal representats ja que els recursos no es van mai repartir equitativament per tot el protectorat i el país s’havia anat empobrint i la població tenia una de les taxes d’alfabetització més baixes de la zona. Després de l’ocupació japonesa durant la Segona Guerra Mundial Cambodja va declarar la seva independència l’any 1953.

Tot i que Cambodja no va participar a la guerra del Vietnam, va ser un dels territoris més mal parats a causa d’aquesta guerra ja que els americans bombardejaven contínuament Cambodja buscant guerrillers vietnamites amagats allà, s’estima que van morir més de 600.000 civils cambodjans a causa de la guerra del Vietnam i el país segueix a dia d’avui infestat de mines antipersones.

Durant els anys 70 i 80 del segle XX Cambodja va enfrontar una sanguinària guerra civil. El 1970 Lon Nol va assumir el poder i va declarar la República Khmer i l’oposició comunista liderada per Pol Pot, els Khmer Rojos, va capturar la capital el 1975 i va canviar el nom del país a Kamputxea Democràtica aplicant un sistema de govern socialista que va durar fins al 1979. Durant aquest període van morir més de 2 milions de cambodjans a causa de les polítiques extermini del que Pol Pot va anomenar ‘l’enemic ocult’. Pol Pot va buidar les ciutats i va portar tota la població al camp i va exterminar tots els intel·lectuals, científics i opositors, convertint les escoles i universitats en presons i camps d’extermini on qualsevol possible integrant de ‘enemic ocult’ hi era tancant i exterminat juntament amb tota la seva família. Aquest període va concloure amb la invasió Vietnamita mitjançat una guerra que va durar 17 dies i va posar fi al govern de Pol Pot. Aquesta etapa no va ser molt millor, l’agricultura va continuar col·lectivitzada, i la manca de llibertats i la forta repressió van continuar. Els antics membres dels khmers rojos van marxar a Tailàndia i van formar un govern anti-vietnamita a l’exili. Al anys 80 durant l’ocupació vietnamita, el conflicte amb les forces opositores unit a la fam va provocar una gran inestabilitat al país i milers de persones van ser assassinades en enfrontaments. Alhora, els khmers rojos van tornar a ocupar part del territori del país. Al 1991 es va arribar a un acord per acabar el conflicte. Es va establir un govern provisional format per autoritats de l’ONU i al 1993 es va restituir el Regne de Cambodja amb el príncep Sihanouk com a rei, l’antic govern va perdre la seva representació a l’ONU i l’ajuda estrangera.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com