Search
La Volta al Món / Montevideo / Sud Amèrica / Uruguai

MURGA I REVISTA AL CARNAVAL DE MONTEVIDEO

El CARNAVAL a Uruguai s’ha d’escriure en majúscules. No és una festivitat qualsevol, és la festa que s’està esperant durant tot l’any i en que milers d’Uruguaians surten al carrer per celebrar-la.

És considerat el carnaval més llarg del món, que entre els mesos de gener i febrer, pot arribar a durar més d’un mes i mig. Combina activitats tant d’origen europeu com africà i, se’l podria comparar, salvant les distàncies, amb el carnaval de Cadis. Durant la temporada d’estiu en aquests països sud-americans, Montevideo és la màxima expressió del carnaval d’Uruguai que decreta una festivitat de 2 dies en els seus inicis.

Avui en dia, el carnaval ha patit un procés de professionalització en que els conjunts que participen viuen dels ingressos dels seus espectacles i s’estan preparant per l’ocasió durant tot l’any. Tot comença amb una desfilada inaugural de tots els conjunts per l’avinguda principal de la ciutat, a partir d’aquí s’inicia el concurs del carnaval en la que es participa en diferents categories:

  • Comparses: Són agrupacions que interpreten diferents ritmes musicals vinculats al candombé i al tango. L’integren un conjunt de ballarins, sovint afro-uruguaians, i tambors.
  • Murgues: Un conjunt de 13-16 persones amb un parell o tres músics interpreten cançons narrades de temàtica actual i critica social i política. (semblant a les chirigotas).
  • Parodistes: Poden ser d’humor o no, i la seva obra està basada en alguna novel·la, pel·lícula o personatge històric.
  • Humoristes: Tenen l’objectiu de fer riure, i mesclen cançons, balls i recitals.
  • Revistes: No tenen una temàtic pre-establerta exacte. Són mescles d’obres de teatre amb cant, música instrumental i recitals amb contingut polític i social de l’actualitat.

Durant els dies de carnaval, aquests conjunts participen en els diferents tablados. Són escenaris repartits per la ciutat on cada dia hi ha un cartell amb actuacions barrejades on el públic pot assistir per veure l’espectacle. El concurs oficial del carnaval s’organitza en el Teatro de Verano, on cada conjunt va passant rondes segons la puntuació d’un jurat fins a obtenir un guanyador.

A més, també hi ha les anomenades Llamadas, una desfilada d’unes 30-50 comparses a ritme de candombé pels carrers de la ciutat al més pur estil afro-uruguaià.

El nostre pla era gaudir de la cultura i tradició del carnaval a Uruguai i ho vam poder fer amb escreix. El primer dia vam anar al tablado del Velódromo, amb actuacions de diferents murgues i paradistes amb un ambient molt local i distés. El segon dia vam experimentar el concurs des de dins en el Teatro de Verano on feien espectacles de les fases finals de Revistes, Murgues i Parodistes. Ens va encantar. Un carnaval diferent al que havíem viscut fins ara, començant pel clima on aquí és ple estiu i seguint per les tradicions locals tan peculiars i característic del carnaval d’Uruguai.

A Montevideo va ser el quart cop que vam fer couchsurfing a casa del Mauro i del Nacho. Dos joves que ens van introduir a la vida més uruguaiana en aquestes dates festives. També vam visitar la ciutat, com sempre intentem fer amb un free walking tour inicial on t’expliquen les curiositats i trets més importants ja siguin històrics o culturals de la ciutat. El Palacio Salvo, el Teatro Solís, la controvertida estàtua d’Artigas, el Mercado del Puerto on es pot dinar grans talls de carn (a un preu elevat) però amb molt bona pinta, i a més a més de la Ciudad Vieja, ens va agradar molt recórrer tota la rambla, un passeig que bordeja tota la costa de la ciutat, fins a la platja Playa Ramirez i veure una posta de sol impressionant. Allà, els uruguaians s’ajunten per veure com cau el dia compartint el mate amb la seva gent. Hi ha també una fira amb atraccions permanents cosa que dóna molt ambient a la zona que està plena de gom a gom a qualsevol hora del dia.

Montevideo, tot i ser una capital petita, recull pràcticament la meitat de la població del país i la majoria de serveis i atractius culturals s’hi troben allà. De totes maneres, és una ciutat força tranquil·la, per nosaltres, la capital més tranquil·la de totes les que hem conegut a Llatinoamèrica cosa que reflexa el taraná general del país.

ARTICLES MÉS LLEGITS
Sponsor
CATEGORIES DEL BLOG
MILLORS PAÏSOS PER VISITAR 2024
MILLORS CIUTATS PER VISITAR 2024
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com