Chiang Mai és una visita obligada en qualsevol viatge a Tailàndia. És la ciutat més important al nord del país, molt més tranquil·la que la capital, i amb un centre històric emmurallat molt interessant per descobrir, tan dia com de nit, la seva part més cultural i tradicional.
Vam arribar procedent de Chiang Rai amb un bus que va tardar més de 5 hores. Un cop a Chiang Mai vam decidir allotjar-nos en un dels hostels més de moda de la ciutat, el ALEXA Hostel. Està a les afores de la muralla, a la zona de Nimmanhaemin, amb molt ambient de restaurants, bars i hotels. Teníem una habitació doble amb bany compartit d’allò més net. La nostra experiència AQUÍ.
El primer dia, acompanyats de la Irene i en Cristian, vam dedicar-lo a descobrir els temples que hi ha al centre, tots dins de la muralla construïda per protegir-se dels atacs birmans durant la guerra en el s.XIV. Els més interessants són el Wat Phra Singh, el Wat Chiang Man, el Wat Chedi Luang i el Wat Phlo. A l’hora de dinar vam anar en busca del millor Kao Soi de tot Tailàndia, que segons el programa de Somebody Feed Phil de Netflix es troba a la ciutat. El vam localitzar, a la zona més sud de la muralla, un local molt autèntic on pràcticament només serveixen aquest plat de noodels picants tan típics de Chiang Mai. Es poden demanar amb pollastre, carn o mesclat i la veritat és que estan deliciosos, increïblement bons i barats, menys de 4€!
El millor consell és perdre’s pels carrerons en busca del millor Pad Thai, de les artesanies més originals o passejar per la nit a prop de la porta est, on la ciutat es transforma i s’omple de llum i gent. Després de descobrir alguns dels seus mercats, els més interessants són els que es fan al carrer central durant el cap de setmana, vam decidir anar a sopar en un restaurant de menjar local de Tailàndia, ja que la gastronomia és, sens dubte, un dels forts del país. Aquesta vegada vam anar a parar al The Faces, un restaurant modern, a la zona sud de la muralla, el que ens van preparar un menú de diferents plats típics tailandesos. La veritat és que vam menjar una gran varietat de plats locals, des de curri picant a pinya amb gambes, amanides tailandeses i peix fregit embolicat amb una fulla.
Per moure’ns per Chiang Mai el més recomanat és llogar una moto. D’aquesta manera es pot visitar, no només pel voltant de la muralla sinó també les afores. Un dels punts més interessants és pujar fins al Doi Suthep, a l’oest de la ciutat, es tracta d’una muntanya segrada. Allà mateix es troba el temple Wat Phra That Doi Suthep, on les vistes de de dalt són impressionants. Per arribar-hi s’han de pujar uns quants esglaons, més de 200 però val la pena. Si es segueix per la carretera de corbes s’arriba fins a poblat de Hmong, que en el seu moment deuria ser una localitat molt local però que avui en dia s’ha convertit en una atracció pels turistes que visiten la zona amb desenes de parades d’artesania, menjar i complements.
L’esport nacional de Tailàndia és el Muay Thai i no podíem faltar a la cita per veure algun combat en directe. Una de les nits vam anar en un dels rings que hi ha a la ciutat per veure 5 o 6 combats. Tot i ser impactant, ens ho vam passar molt bé, també pel gran ambient que es concentra al voltant. És tot un món el que gira al voltant del Muay Thai, un art pels tailandesos que comença amb el Wai Kru, un ritual molt personal que fan els lluitadors abans del combat, on s’inclinen a les quatre cantonades del ring en senyal de respecte pels entradors i pel Buda mentre van fent oracions.
És important anar molt amb compte amb el negoci dels animals, ja que Chiang Mai sembla un gran escenari per exposar-los als turistes. N’hi ha d’elefants, tigres, monos, serps i molts d’altres així que recomanem informar-se bé abans de visitar qualsevol lloc d’aquests.
Abans de volar cap a la capital, vam anar a acomiadar-nos en un dels restaurants amb menjar local que més ens va agradar. Es tracte del B Samcook Home 16, que a més d’un menú molt personalitzat que et prepara el xef Boy, també ofereix unes poques habitacions. El menjar? Cranc amb rolls de formatge, sopa de bolets i gambes, ànec fumat amb mostassa de SevenUp, filet de vedell,a gyoza i cuixa d’ànec amb starfruite. Una autèntica delicatessen.
De fet no va ser un acomiadament sinó un fins aviat, ja que teníem planejat tornar a Chiang Mai en un parell de mesos, a finals de Novembre per presenciar l’espectacular Festival del Yee Peng i el Kratong.