Search
Catalunya / Costa Daurada / Escapades / Tarragona

LA COSTA DAURADA I LA TARRAGONA ROMANA

La Costa Daurada és sinònim de la costa tarragonina i és que aquesta part del litoral català engloba més de 120 kilòmetres amb les comarques del Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.

Un dels atractius principals de la zona és naturalment Tarragona, o millor dit, Tàrraco, que va ser la capital romana i conserva un conjunt arqueològic digne de visitar ja que durant els anys 25-26 aC l’emperador Cèsar August va residir a la ciutat.

Nosaltres només arribar per l’autopista vam parar al que és el primer punt d’interès de la ciutat, el Pont del Diable, o l’Aqüeducte de les Ferreres, que és un dels aqüeductes romans més ben conservats i importants de Catalunya construït al segle I aC.

Vam visitar la zona del Tarragonès amb la intenció de passar un parell de dies de descans i desconnexió, de combinar les llargues platges de la zona amb la piscina i l’spa.

Ens vam allotjar dues nit a la zona de la Platja de la Pineda, una zona que pertany al terme de Vila-seca, a l’Hotel Gran Palas, un l’hotel de cinc estrelles ubicat just davant del mar.

Aquesta zona es troba a 10 minuts de la ciutat de Tarragona i té una oferta força turística amb comerços i serveis tenint en compte que està a tocar de Port Aventura, el parc temàtic per excel·lència del país.

HOTEL GRAN PALAS

Aquest resort ubicat al final de la platja de la Pineda és l’hotel ideal per anar amb família i sobretot pels més menuts de la casa ja que té dues piscines, una d’elles amb diferents tobogans i atraccions per passar-hi el dia sencer.

És un hotel que acostuma a oferir pensió completa però que ara, per mesures del Còvid, ofereix mitja pensió amb un bufet molt complet per sopar i l’opció d’escollir  alguns plats en el restaurant de la piscina a l’hora de dinar.

A nosaltres només arribar ens van donar una de les millors habitacions de l’hotel, gran, còmode i moderna amb una terrassa gegant amb magnífiques vistes a la zona del jardí i al mar, especialment impactant la sortida de sol des de davant.

L’hotel disposa d’un gran spa on a més del típic circuit d’aigües ofereixen tractaments i zones més personalitzades. Nosaltres hi vam anar en una àrea privada amb un parell de piscines de bombolles, una sauna i dutxes a pressió mentre bevíem una ampolla de cava i menjàvem uns bombons.

A l’hora de sopar ens vam donar compte com hi havia més gent de la que pensàvem perquè estava realment ple. Un gran bufet lliure, on inclús podíem agafar la nostra ampolla de vi i, on hi havia diferents seccions d’amanides, de carn i peix fet a la planxa al moment, alguns guisats, pastes i pizzes casolanes que preparaven allà mateix a la vista i un assortit de postres molt complet. La veritat és que la qualitat era bona i la varietat força gran.

Per esmorzar, en el mateix restaurant de l’hotel, la dinàmica era exactament igual. Un bufet per escollir diferents tipus de menjar com les pastes dolces, embotits, amanides, xurros amb xocolata, cereals, fruita, iogurts i una secció amb sucs i ens va agradar trobar-hi Cacaolat i, fins i tot cava.

Tot i que la distància de seguretat era difícil de complir ja que hi havia molta gent i sobretot molts nens, si que vam trobar gel hidroalcohòlic al entrar, algunes mapares de seguretat i guants de plàstic per servir-se, a més de l’obligatorietat de portar mascareta arreu de l’hotel excepte la piscina i spa.

Vam gaudir molt dels matins de piscina, amb mojitos i sota el sol del tarragonès. La veritat és que vam passar un parell de dies fantàstics dins de l’hotel on pràcticament només vam sortir per anar a la platja de davant. Un lloc ideal per famílies ja que organitzen diàriament activitats per tenir els nens entretinguts.

Just al costat de la platja es troba el cap el Cap de Salou, amb diferents cales interessant per visitar si es prefereix fer un dia de platja.

L´últim dia vam decidir anar a fer una volta pel centre de Tarragona i conèixer així alguna de les restes romanes més importants. La primera d’elles va ser l’Amfiteatre de Tarragona, del primer segle dC, lleugerament restaurat i amb unes vistes espectaculars ja que es troba just al costat del mar. Aquí és on s’hi celebraven els combats de gladiadors entre ells o amb animals salvatges i en ocasions espectacles navals.

Seguint cap al nord enseguida s’hi troba el Circ de Tàrraco, on es feien les curses de quadrigues, de carruatges i de cavalls. Actualment és un edifici força ben conservat en algunes de les seves parts, on s’hi poden veure les grades amb capacitat per 20 mil persones. Nosaltres hi vam passar direcció al centre de la ciutat, buscant les ombres que feien els estrets carrers per suportar millor la calor i on s’hi troba una de les joies, no només de la capital de província, sinó de tot Catalunya: la Catedral de Tarragona.

Ens hem traslladar mil cents anys endavant per imaginar-nos la construcció de la catedral més gran de Catalunya. La Catedral de Tarragona es va començar aixecar-se al s. VII  i va finalitzar, amb un estil arquitectònic gòtic, uns dos-cents anys més tard. Nosaltres no hi vam poder entrar però si fer-hi la volta completa al tot el complex adonar-nos de les immenses dimensions.

Seguint la ruta dels romans i ja fora de la ciutat antiga, si pot veure el que va ser en el seu moment el Fòrum de la Colònia, on si feien tots els tràmits administratius i comercials de la ciutat i el Teatre Romà, molt a prop del Fòrum i completant els tres edificis públics i emblemàtics de la cultura romana amb el circ i l’amfiteatre.

Sens dubte que la Costa Daurada i especialment Tarragona és una escapada obligatòria per conèixer de més a prop tota la influencia romana que va tenir Catalunya i per gaudir de les llargues platges i tot l’oci de la zona.