Cusco és, sense cap mena de dubte, el lloc més turístic de tot Perú i ens atreviríem a dir que gairebé de tot Sud Amèrica. És la ciutat on es concentra tota la gent que vol visitar el Machu Picchu i, per tant, et trobes amb persones que ja hi ha estat o aniran en els propers dies.
Cusco és molt més que un ciutat qualsevol. Cusco és l’antiga capital de l’Imperi Inca i això la fa la ciutat més important del nou continent fins a la colonització. Per entendre la cultura Inca és important visitar Cusco, o Qosqo com l’anomenaven aleshores.
Ens hem de remuntar al segle XV per conèixer la ciutat de Cusco, que en Queshua significa el melic del món. La seva situació no és casualitat. Els Inques creien en el Deu de la naturalesa, Pachamama i és per això que està situada entre les dues muntanyes més grans de la zona: el Salkantay i l’Ausangate, de manera que les muntanyes protegien la capital. L’urbanisme antic era en forma de Puma, un dels tres animals sagrats. El Còndor representava l’edat avançada i era l’encarregat de portar l’ànima al cel. El Puma l’estat terrenal i la Serp l’inframón.
Els Inques, així eren anomenats només els “Reis” de l’Imperi, vivien a Cusco en diferents palaus que manaven construir de joves. El llegat passava de pares a fills i com existia la poligàmia l’herència només era pel fill gran de la dona principal. Els palaus i els temples eren construïts amb pedres tallades i amuntonades de forma perfecte, i suportaven els moviments sísmics.
Aquest imperi estava dividit en quatre parts i Cusco es trobava al centre de totes elles. L’extensió anava des de l’actual Colòmbia fins a Xile. No existien carreteres ni la roda així que totes les comunicacions es feien a peu amb els corredors que transportaven els quipus un sistema de nusos i colors que feien servir per comunicar-se. Com no tenien escriptura, poca informació queda d’aquella època, sobretot el que els colons van explicar un cop van conquerir l’imperi al 1532.
Pachacútec va ser el gran líder Inca. Va ser el nové Inca, va regnar fins el 1471 i va desenvolupar l’estat fins a convertir-lo en un gran imperi conquerint diferents territoris. Avui en dia, varies estàtues seves presideixen la plaça d’armes de diferents pobles com Aguascalientes o el mateix Cusco.
El Cusco d’ara és ben diferent. Desenes de agencies ofereixen excusions i tours al Machu Picchu, l’atractiu principal de la zona, la Vall Sagrada i les Muntanyes de Colors. Caminar pel centre històric és una immersió a la cultura i si es vol una bona informació recomanem el free tour. Ens va agradar molt el Mercado de San Pedro, ple de menjar, artesania i llocs per degustar la gastronomia local per només 5 soles el menú. A més, quan i vam anar era la festa de Tot Sants i s’omplia de decoració i dels pans típics d’aquestes dates. Hi ha dos museus interessants per aprofundir com són el Museu del Machu Picchu i el Museu del Inca. Pel centre està ple de gent venent diferents productes i alguns ofereixen massatges durant 1 hora per només 20 soles. Nosaltres hi vam anar al tornar del trekking a la Ciutat Sagrada i vam sortir com nous.
El nostre allotjament es trobava al barri de San Blas, conegut com el barri d’artesans, amb carrerons de pedra ben tranquils i ideals per fer un passeig. Ben aprop es troba l’Hotel Belmond Monasterio, segurament el millor hotel de tota la ciutat on vam tenir el privilegi de poder anar a sopar, el nostre sopar romàntic que fem sempre abans de marxar del país. L’experiència va ser increïble, tant gastronòmicament com per poder gaudir de l’arquitectura d’aquest monestir reconvertit en hotel de luxe i que antigament havia estat un palau Inca. Es pot trobar la nostra experiència en l’Hotel Belmond Monasterio AQUÍ.
PD. Després de passar 4 dies de trekking pel Machu Picchu vam tornar a Cusco, per descansar i estar amb els amics que vam fer durant la travessia, abans de continuar amb la nostra següent parada: el Titicaca.