Search
Escapades / Estocolm / Europa / Suècia

ESTOCOLM EN TRES DIES D’HIVERN

Arribar a Estocolm a primers de desembre és com endinsar-se a l’hivern de cop. La capital sueca ens va rebre amb un fred intens, però lluny de ser un impediment, es va convertir en part d’aquesta experiència.

Estocolm, amb els seus canals congelats, edificis històrics i carrers empedrats, és una ciutat que respira elegància i tradició. Fundada al segle XIII, és coneguda com “la Venècia del Nord” per les seves illes i ponts que connecten diferents parts de la ciutat però no té res a veure amb mística ciutat italiana.

Les primeres hores a la ciutat van ser màgiques, i el nostre allotjament, l’impressionant Hotel Reisen by Hyatt al casc antic, ens va fer sentir com a casa des del primer moment. Aquest hotel històric, que data del segle XVIII, combina l’encant clàssic amb les comoditats modernes, oferint unes vistes espectaculars del mar Bàltic. L’habitació, amb la seva sauna privat dins del bany, ens va ajudar a entrar en calor després de les sortides.

El primer dia el vam dedicar a explorar la part més moderna de la ciutat. Després d’un vol matiner, vam decidir dinar aviat al Nomad Stockholm, un lloc on vam tastar les clàssiques mandonguilles sueques i embotits tradicionals. Aquest restaurant, situat al cor de la ciutat, és conegut per la seva la seva cuina basada en productes locals i de temporada.

Per la tarda, ens vam deixar portar pel ritme de la capital, passejant pel centre fins a arribar a la pista de gel, on vam patinar-hi durant una bona estona. La foscor de la tarda, que arriba molt aviat en aquesta època de l’any, ens va conduir a fer el típic Fika, el descans suec per prendre cafè i tastar uns irresistibles cinnamon buns. Sabíeu que Suècia es el segon consumidor de cafè per càpita, després de Finlàndia? Serà que el fred ajuda una mica…

Més tard, després d’assistir a l’espectacle al carrer per celebrar el calendari d’advent, just davant l’estàtua de St Jordi, vam anar a sopar al The Hairy Pig. Aquest petit restaurant, ubicat en un carreró del casc antic, és famós per les seves carns de caça i embotits artesanals. Carn de senglar, ren i ant, servides en diferents formats com salsitxes o tacos. Molt recomanat.

El segon dia va començar amb un esmorzar espectacular al buffet de l’Hotel Reisen. Productes locals, cafès intensos i sucs naturals ens van donar l’energia necessària per a una jornada ben llarga. Vam agafar el ferri que hi ha just al costat de l’hotel per creuar a Djurgården, també coneguda com “l’illa dels museus”. Aquesta illa, un refugi verd enmig de la ciutat, és un lloc ple d’història i cultura, on es poden trobar alguns dels museus més importants d’Estocolm.

La nostra primera parada va ser Skansen, un museu a l’aire lliure que, malauradament, no va estar a l’alçada de les expectatives en aquesta època de l’any. Moltes parades estaven tancades i el fred no ajudava a gaudir del poc ambient que hi havia. En canvi, el Vasa Museum va ser una descoberta increïble. Aquest museu acull un vaixell històric rescatat del fons del mar després de 300 anys. La seva història és tan fascinant com el vaixell en si, restaurat, després de naufragar al segle XVII a poc més d’un quilòmetre de la seva sortida.

Després d’una tarda relaxant al sauna privada de l’hotel i d’una copa al bar mentre gaudíem d’un concert de jazz en directe, i d’un passeig pel centre històric, vam posar fi al dia amb un sopar espectacular. Aquesta vegada, vam optar per l’Ardbeg Embassy, un restaurant situat al casc antic que és una autèntica meravella gastronòmica i cultural. L’Ardbeg Embassy no només destaca per la seva oferta de plats tradicionals suecs amb un toc modern, sinó també per la seva selecció impressionant de cerveses artesanals i whiskys de tot el món. Després d’un tast de cerveses, vam gaudir d’un àpat a base de carn de vedella, cèrvol i ren, espectaculars. Per acabar, no podria faltar un cinammon bund acabat de fer, el pastisset per excel·lència del país.

L’últim dia, abans de marxar cap a Kiruna, la capital de la Lapònia sueca dins del cercle polar àrtic, vam aprofitar la jornada per acabar de recórrer la ciutat. Vam començar amb un freetour organitzat per Rainbow Tours que ens va permetre descobrir el barri central de Gamla Stan, on ens allotjàvem i on es troben els principals edificis històrics de la capital.

Durant dues hores, vam recórrer el parlament, el palau reial i els principals carrers i esglésies del casc antic, mentre apreníem part de la història recent d’Estocolm. El Palau Reial, amb la seva impressionant arquitectura barroca, és un dels edificis més destacats, encara avui residència oficial de la monarquia sueca. Els carrers estrets i empedrats ens transporten a una altra època, amb edificis acolorits que amaguen històries fascinants de la ciutat.

Durant el segle XVII, Estocolm va viure una època d’auge gràcies al comerç de ferro, que es va convertir en una de les bases de l’economia sueca i va establir el país com una potència a Europa. Suècia tenia les reserves de ferro més riques i pures del continent (encara avui en dia, i un clar exemple es troba a Kiruna), un recurs molt desitjat pels països en guerra i especialment per les potències comercials com els Països Baixos i l’Imperi Alemany. A Estocolm, el port es va convertir en un centre vibrant d’activitat, amb comerciants alemanys instal·lats al barri de Gamla Stan, on encara avui es poden trobar vestigis d’aquesta època.

Abans d’enfilar cap als miradors de Södermalm, vam fer una parada al mercat de Nadal situat al centre de Gamla Stan, just davant del Museu Nobel. Tot i que no és el mercat nadalenc més espectacular que hem vist, aquest petit mercat té el seu encant, amb parades que ofereixen Glögg, el típic vi calent suec, i altres productes locals com artesanies i dolços. La influència dels premis Nobel està molt marcada a la ciutat, on més enllà del museu, cada any en aquestes dates es celebren els premis amb una gran gala.

Els miradors de Södermalm, situats al sud de l’illa principal, vam gaudir d’unes vistes panoràmiques espectaculars d’Estocolm. Aquest barri, conegut per la seva atmosfera bohèmia i moderna, també ofereix un contrast interessant amb la història del casc antic.

Ens vam acomiadar de l’Hotel Reisen, una de les millors opcions per allotjar-se al centre de la ciutat, que compta amb un restaurant i bar excel·lents, un spa i unes habitacions de luxe que ens van fer sentir molt còmodes. Per dirigir-nos a l’estació, vam agafar el metro i vam visitar algunes de les parades més espectaculars de la ciutat, tot un museu sota terra, que bé mereix dedicar-li uns minuts. La que més ens va agradar, la de Radhuset.

Seguidament, vam passar pel supermercat a comprar menjar per passar la nit al tren. Amb tot preparat, vam posar punt i seguit a la nostra aventura, deixant la capital per endinsar-nos en el màgic i gelat paisatge de la Lapònia sueca.