Search
, , , , ,
Castro / Chiloé / Cucao / La Volta al Món / Sud Amèrica / XILE

CUCAO I ELS PALAFITOS DE CASTRO, L’AUTÈNTICA CHILOÉ

Castro és la capital de Chiloé i com a tal és la ciutat més important, més poblada i amb més serveis però tot i així segueix conservant un aspecte tradicional i únic sobretot a la seva zona costanera on els palafitos, els edificis més famosos i bonics d’aquesta regió, s’aglomeren en grans quantitats formant un dels paisatges urbans més bonics de l’arxipèlag.

Els palafitos són edificis normalment de fusta elevats en pilars del mateix material per prevenir els danys que les pujades de marea podrien ocasionar a les cases. Les marees són molt variants en aquesta zona així que aquesta és la única manera de construir a prop del mar. Se’n  troben per tot Chiloé però els de Castro són els més famosos ja que se’n troben moltíssims junts i alineats cara al mar, cosa que s’ha convertit en la postal més emblemàtica de Chiloé. Els palafitos de Castro, tenen també una estètica particular que els fa famosos arreu. Tots de fusta pintada de diferents colors i amb unes formes molt especials fan de la costanera una postal.

Nosaltres ens vam allotjar en un d’aquests palafitos, el Hotel Palafito 1326, un hotel boutique espectacular en un edifici que et deixa sense paraules tot de fusta i vidre, amb les millors vistes de la ciutat ja que està a primera línia just davant dels fiords i és alhora un dels llocs més acollidors en els que ens hem allotjat i ofereix l’opció de fer servir la cuina cosa que a Chiloé, els amants del peix i marisc com nosaltres ho agraïm molt! La nostra experiència AQUÍ.

Per comprar o simplement veure el peix i marisc de la zona, a Castro, s’ha d’anar a Feria Yumbel, el mercat tradicional de la ciutat on els agricultors, ramaders i pescadors porten diàriament els seus productes per a vendre’ls. Allà és on hem trobat el peix i marisc més fresc i a millor preu. Això sí, és millor anar al matí quan està tot acabat de pescar, ja que és un lloc totalment tradicional i això vol dir sense cap tipus de gel ni refrigeració per mantenir el peix.

A les afores de Castro, com a les d’Ancud, la gràcia és perdre’s per les carreteretes que et porten a les zones més rurals i els poblets més petits de la illa. I per gaudir de la bellesa natural de Chiloé el millor és passar un parell de dies com a mínim al Parc Natural de Cucao, al seu extrem occidental.

Per anar-hi, és important saber que no hi ha serveis ni ciutats, hi ha un parell de mini-mercats on comprar l’imprescindible i poc més. És bona idea comprar al supermercat de Castro o la ciutat des de la que es surti. Allà, s’hi va a desconnectar, a gaudir de la natura i a fer caminades pel bosc i prats sobretot. Ens va agradar tant l’hotel de Castro que a Cucao ens vam allotjar al Palafito Cucao Hostel, dels mateixos amos. És un lloc preciós, que més que un hostal sembla un hotel boutique també, a peu de llac i tot de fusta és tan acollidor o més que la seva versió hotelera de la ciutat. La nostra experiència AQUÍ.

Un cop a Cucao, vam anar a veure el Puente de las Almas, una passarel·la de fusta que cau al mar a la que s’hi accedeix fent un petit trekking molt senzill d’uns 40 minuts. El lloc és totalment bucòlic però si es va en temporada alta, com va ser el nostre cas, la gentada merma una mica l’experiència. Se li diu Puente de las Almas, perquè en la tradició popular es creia que les ànimes de les persones que morien a la illa, viatjaven fins aquest punt i era aquí on el barquer els esperava per portar-los al seu destí final.

Una bona opció també és visitar el Parc Natural, on es poden fer caminades o cabalgates. A més, en el llac que està al costat es permet fer sortides amb kayak per anar a descobrir algún racó ben interessant. 

Últims viatges