Dakar, la capital del Senegal, és una ciutat que vibra amb vida, cultura i història. En arribar-hi, ens vam instal·lar al magnífic hotel Terrou-Bi, un cinc estrelles situat just davant del mar, amb una piscina increïble que semblava fondre’s amb l’horitzó. Aquest va ser el nostre refugi durant dos dies, un oasi de luxe i tranquil·litat enmig de l’animada ciutat.
El primer dia, vam decidir aprofitar una de les excursions privades que oferia el mateix hotel Terrou-Bi i vam posar rumb a l’illa de Gorée, una petita illa que guarda una de les històries més doloroses d’Àfrica. A pocs minuts en vaixell de la costa, Gorée es presenta com un lloc idíl·lic, amb carrers estrets i empedrats, cases de colors vius i flors que cobreixen les façanes. Però sota aquesta bellesa aparent s’amaga un passat tràgic, ja que durant gairebé quatre segles va ser un dels principals centres de la tracta d’esclaus a l’Àfrica Occidental.
Un guia local privat ens va portar a fer tota una ruta per l’illa mentre ens explicava la cruel història a cada un dels punts on paràvem. La Casa dels Esclaus, un edifici que ara és un museu i que en el passat era l’últim punt de partida per a milers d’africans cap a una vida d’esclavitud. Ens van mostrar les cel·les petites i fosques on es confinaven els homes, dones i nens, amuntegats en condicions inhumanes.
Moltes d’aquestes persones eren portades de regions allunyades de l’interior d’Àfrica, capturades i venudes a comerciants europeus que les enviaven als seus colons a Amèrica. El moment més impactant va ser veure la “porta sense retorn”, un arc de pedra que s’obre cap al mar, per on els esclaus passaven abans de ser embarcats en vaixella cap a les amèriques. Aquesta porta simbolitza la separació definitiva de la seva terra, famílies i llibertat.
Després d’aquesta visita commovedora, vam passejar per l’illa, que avui en dia és patrimoni mundial de la UNESCO i un lloc de reflexió sobre les atrocitats del passat. Tot i el dolor de la seva història, Gorée també és un símbol de resistència i memòria. L’ambient tranquil i les vistes panoràmiques al mar oferien un contrast intens amb el passat obscur que s’hi va viure.
És veritat que avui en dia està molt enfocat al turisme (majoritariament local) amb desenes de parades d’artesania, records i alguns restaurants on vam aprofitar per dinar després de la impactant visita als punts més claus de l’illa.
De tornada a Dakar, vam aprofitar la tarda assolellada per relaxar-nos a la piscina del Terrou-Bi. Després d’un matí tan emocional ens va venir de luxe una estona de tranquil·litat i descans, refrescant-nos i gaudint del DJ que punxava a la seva terrassa.
Amb les energies renovades, vam decidir explorar el centre de Dakar durant el vespre quan el sol ja afluixava. Aquesta ciutat és un pol vibrant de vida urbana amb una rica barreja d’antiguitat i modernitat. Dakar és coneguda pels seus mercats al carrer, plens d’artesans, venedors de fruita, roba tradicional i tot tipus de productes. Ens vam perdre entre els seus carrers plens de gent, on es respira l’ànima del Senegal.
No vam sentir sensació de perill en cap moment però si cert aclaparament per ser els únics europeus i voler vendre’ns qualsevol cosa. Ens va cridar molt l’atenció la quantitat d’escombraries i plàstics que hi havia pel carrer, formant part ja del dia a dia dels locals.
La veritat és que no podiem haver començat millor el viatge, en un hotel espectacular amb plaja privada, una piscina magnífica, l’excursió per nosaltres a Gorée i un servei de primera. Teniem una habitació amb vistes al mar i només arribar ja ens van donar la benvinguda amb productes locals de cosmètica i tovalloles personalitzades.
A la nit, només ens quedava tancar la jornada sopant al restaurant La Terrasse, ubicat dins del mateix hotel i, com el mateix nom indica, amb una terrassa que dona directament al mar. Vam gaudir d’un sopar deliciós mentre el sol s’amagava a l’horitzó, amb peix i marisc pescats allà mateix. Vam veure passejant pel centre en els marcats locals, que el peix forma part de la cultura gastronòmica del país i que millor que un bon sopar de benvinguda per tastar-lo.
L’endemà, després d’un esmorzar generós al Terrou-Bi amb un bufet lliure ple d’opcions locals i internacionals, amb ous fets al moment i dolços eleaborats al propi hotel, vam sortir a explorar una altra de les icones de Dakar: el Monument del Renaixement Africà.
Aquesta colossal estàtua de 49 metres d’alçada, inaugurada el 2010, és un homenatge al passat colonial i a la lluita per la independència del continent africà. La figura, amb un home que sosté un nen cap al cel i una dona acompanyant-los, simbolitza la força, la unitat i el futur d’Àfrica. Des de la seva base, vam poder contemplar una vista espectacular de tota la ciutat, una perspectiva que et fa adonar de la immensitat d’aquesta metròpolis costanera. Dakar, amb una població propera als quatre milions d’habitants, és una ciutat que batega amb força. És el centre polític, econòmic i cultural del Senegal, i ha estat un punt de trobada de diverses cultures durant segles.