Oficialment la nostra ruta per la Patagònia quedava inaugurada a Bariloche. La Patagònia és una regió històrica que compren Xile i Argentina i engloba l’extrem més sud, no només del continent, sinó també del planeta. Abarca una bona part de la serralada dels Andes, sent la zona amb aigua dolça embalsamada més gran del món, després de l’Antàrtida i Groenlàndia.
El nom de Patagònia va néixer al segle XVI quan es va establir contacte amb els natius indígenes tehuelches. Degut a les dimensiones del calçat que portaven donava a les seves cames, o i peus, els colonitzadors els hi van posar el nom de patagones i d’aquí el nom d’aquesta terra. Avui en dia, amb més de 2.5 milions de persones, té una de les densitats més baixes ja que hi ha zones absolutament verges. Camps d’estepa quilomètrics, boscos frondosos, una serralada imponent, zona de llacs i rius, diferents illes deshabitades, glaciars com en ninguna altra regió,… donem la benvinguda a la Patagònia.
La nostra intenció és dedicar més d’un mes a conèixer els racons d’aquest indret que ens fa una especial il·lusió. Per fer-ho ens hem marcat una ruta que inclou parts de Argentina i parts de Xile, és per això que anirem entrant i sortint d’aquests dos països per recorre tant la Ruta 40 (Argentina) com la Carretera Austral (Xile).
Després de conèixer Bariloche, ens esperava una parada a El Bolsón, un petit poble amb varies ofertes de trekking i on vam aprofitar per visitar la feria artesanal que es fa els dimarts, dijous i cap de setmana i és considerada una de les més importants i grans de la regió. A part de productes d’artesania també s’hi troben menjars típics per poder degustar. Quan recordem El Bolsón serà perquè aquí vam fer el nostre primer asado argentí. No ens vam poder resistir i vam dinar una parrillada plena dels millors trossos de carn del país.
La nostra idea era creuar a Xile per visitar Futalufú, una petita comunitat al mig dels Andes on es practiquen esports d’aventura. Per fer-ho vam fer nit a Esquel, on vam visitar el centre i poca cosa més. Com era diumenge, i les comunicacions a la Patagònia són realment dolentes, no hi havia bus entre Esquel i Futaleufú, per tant, només ens quedava una opció: fet dit!
Diuen que no es viu realment la Patagònia si no es fa algun tram en autoestop, nosaltres no podíem ser menys, no? No era un tram llarg, uns 80km però per camins de terra i amb l’inconvenient de travessar una frontera.
L’experiència va ser d’allò més emocionant. Ens van parar un total de 4 cotxes. Un d’ells eren un parell d’argentins que ens van portar a casa seva a fer uns mates mentre ens explicaven els seus plans de futur en el poble. També ens vam trobar un anglès jovenet que vam acollir per que no anés sol ja que no parlava ni mitja paraula de castellà i finalment, l´últim cotxe van ser un parell d’andalusos que ens van deixar davant de l’Hosteria Futaleufú, el nostre allotjament en el poble i, amb els que vam fer amistat i vam passar varies estones plegats durant la nostra estada a Futaleufú. La nostra experiència de l’allotjament AQUÍ.
FUTALEUFÚ
És un poble petit que cada any rep més turistes per practicar esports d’aventura. De fet, diuen que el riu Futaleufú és el 3r millor riu del món per fer rafting, així que ens podíem quedar amb les ganes de provar-ho. Vam escollir Outdoor Patagònia, una agencia que ens va agradar molt tant l’organització com les mesures de seguretat. Vam muntar en una barca amb els dos andalusos i l’anglès que havíem conegut i vam fer el circuit De puente a puente.
Vam estar al voltant d’una hora i mitja en una de les millors experiències fins ara. Érem un total de dues embarcacions, una altre de seguretat que anava al final i tres piragüistes que ens acompanyaven per socorre si algú es queia. Un alliberament d’adrenalina impressionant que ens va encantar. I per acabar-ho d’arrodonir després de l’activitat hi ha un dinar molt complet amb pasta, fruites i begudes!
Una altre de les activitats recomanables es el canyoning, que tampoc havíem provat mai. En aquest cas vam fer-ho a través de Condorfú, especialistes en aquestes activitats. Consisteix en baixar a través d’una corda (com si fos rappel) per cascades amb aigua gelada directa dels glaciars. Tota una experiència, en el bosc de Futaleufú, que vam compartir amb una parella d’israelites.
Futaleufú és un lloc petit però recomanable per visitar. Es poden fer moltes altres activitats com muntar a cavall o kayak per les braves aigües d’aquests rius. També és un lloc de pas si es pretén combinar la ruta 40 i la carretera austral com estem fent nosaltres.