Arribàvem a Ekaterinburg a mitja tarda després d’un tren de 22 hores. Els paisatges durant el trajecte són bastant monòtons; molt bosc, alguns camps de cultiu i extensions verdes i de tant en tant algun poble que queda dividit per la via de tren. Els pobles es veuen senzills, petites cases la majoria de fusta i moltes amb el seu propi hort al jardí. Es veuen poc aïllades tèrmicament i és que no volem ni imaginar com deu ser passar l’hivern en aquest racó del món.
A Ekaterinburg teníem la intenció de fer una nit per poder veure la ciutat el dia següent i agafar un tren nocturn cap a Kazan. Ens vam allotjar en el Four Elements Ekaterinburg, un hotel molt i nou molt ben situat al carrer principal de la ciutat, l’Avinguda Lenin, a pocs minuts caminant dels principals llocs d’interès. És un hotel molt modern, ben decorat i acollidor on hem passat només un dia però molt a gust. La nostra experiència AQUÍ.
Vam dedicar el primer vespre a descansar a l’hotel, només arribar de passar 3 nits al tren no teníem ganes ni de sopar. El matí següent, després d’un gran esmorzar vam començar la ruta per conèixer els llocs principals de la capital de Sverdlovsk. Tot el centre es troba ben organitzat turísticament, a part d’un oficina d’informació, hi ha una línia vermella marcada al terra que va seguint als punts d’interès de la ciutat. Un cop davant dels edificis, hi ha una petita placa explicativa amb rus i angles amb un codi QR per obtenir més informació. Vam veure una ciutat molt més preparada que Novosibirsk, a part de que a nosaltres personalment ens va agradar molt més. Edificis amb una mica més de color, esglésies amb cúpules daurades que impacten, carrers peatonals que conviden a passejar i places i parcs on la gent, al ser dissabte, es quedava escoltant música o prenent un gelat.
La nostra primera parada va ser la plaça de 1905, on hi ha l’Ajuntament i just davant una petita plaça amb una estàtua de Lenin que li dona nom a l’avinguda més important d’Ekaterinburg. És curiós perquè havíem llegit que després de la caiguda de la Unió Soviètica ja gairebé no quedaven estàtues de Lenin en peu però nosaltres n’hem vist una a cada ciutat a la que hem estat: un bust gegant a Ulan Ude, una estàtua a Novosibirsk i aquesta a Ekaterinburg.
Després de veure la Sevastyanov’s Mansion, l’edifici més bonic del centre i la petita capella de Saint Catherine, que és la patrona de la ciutat, vam anar a veure una de les esglésies històriques més importants de tot Rússia. La Catedral de la Sang Derramada, va ser construïda el 1993, un cop es va acabar la Unió Soviètica, en el mateix punt on van assassinar la família Romanov al complet ara fa ja més d’un segle. Els bolxevics els van capturar i traslladar des de Sant Petersburg fins on hi havia la casa del comerciant Ipatiev. Pocs dies abans que les tropes enemigues ocupessin la ciutat de Ekaterinburg, els comunistes van afusellar l’últim Tsar Nicolas II i a tota la seva família (Romanov). Quan la URSS es va acabar, la església ortodoxa va canonitzar a tota la família com a màrtirs i avui en dia es poden veure imatges seves en l’interior.
Just al mig de la ciutat hi ha els jardins històrics públics on es pot passejar al voltant del riu que baixa del City Pond. A tocar de l’Ajuntament està el carrer peatonal Vaynera que s’omple als caps de setmana amb algun petit concert entre els centres comercials principals.
En definitiva, és una bona ciutat per parar durant el trajecte del transsiberià tant si es decideix fer-hi nit com si s’aprofita tot el dia per estirar les cames i descobrir historia recent de Rússia abans d’agafar el proper tren, que en el nostre cas ens creua cap a Europa per primera vegada després de 2 anys!