Search
Europa / Geòrgia / Gori / Uplistsikhe

HISTÒRIA DE GEÒRGIA A GORI I UPLISTSIKHE

Parlant amb la gent local de Tbilisi, la capital de Geòrgia, ens comentaven que Gori, la ciutat natal de Stalin, és considerada la gran vergonya del país. No és tant pel fet que aquí nasqués el dictador més sagnant de la Unió Soviètica, sinó per l’apologia que se li fa amb un museu dedicat a la seva figura al ben mig de la ciutat. Aquesta relació amb Stalin genera una barreja de sentiments entre els habitants de Geòrgia, que oscil·len entre el rebuig per la figura del dictador i la complexitat d’assumir una història que forma part del seu passat.

Gori, situada al centre de Geòrgia i en la ruta entre Kutaisi i Tbilisi, mereix una parada per més d’un motiu. Més enllà del museu dedicat a Stalin (al qual nosaltres vam decidir no entrar), el centre de la ciutat i el mateix Stalin Park exhibeixen una estàtua del dictador, el vagó de tren amb el qual va marxar a Rússia i la petita cabanya on va viure a Gori durant la seva infància. És evident que la ciutat encara manté una forta connexió amb aquest passat, i tot sembla girar entorn aquesta figura. No sabem si ho fan amb cert orgull, però tenim clar que les noves generacions intenten deixar enrere aquesta part de la seva història.

Un dels punts més destacats de Gori és el Castell de Goristsikhe, situat al damunt d’un turó al mateix centre de la ciutat i al costat del riu. Avui en dia només hi queden la muralla exterior i alguns murs del castell, però val la pena pujar fins a dalt per gaudir de les vistes panoràmiques que ofereix. Aquest lloc estratègic, elevat, permet contemplar tota la ciutat i imaginar com aquesta fortalesa militar protegia la ciutadella dels atacs perses, turcs i russos al llarg dels segles. El castell és un recordatori de la llarga i tumultuosa història de la regió, marcada per conflictes i invasions.

Gori ha estat escenari de conflictes més recents també. Durant la guerra de 2008 entre Rússia i Geòrgia per controlar el territori ocupat d’Ossètia del Sud, la ciutat va ser bombardejada per les forces russes, provocant la fugida de molts dels seus habitants. Aquest capítol dolorós està reflectit en el Monument als Herois de la Pàtria, situat just als peus del castell. Aquestes figures representen els lluitadors que van defensar la ciutat, i juntament amb la Tomba del Soldat Desconegut, honoren tots aquells combatents anònims que van donar la vida per Gori.

Vam seguir el matí caminant pel centre històric de Gori, on es pot gaudir d’una arquitectura georgiana ben conservada, amb edificis que reflecteixen la rica herència cultural del país. Un dels punts culminants d’aquest passeig és l’Església de la Verge Maria, situada a pocs metres del mateix castell. Aquesta església, amb els seus frescos i murals religiosos, és un lloc de tranquil·litat i reflexió, que contrasta amb la tumultuosa història que envolta la ciutat.

Gori és una ciutat que convida a la reflexió. Mentre es recorre els seus carrers i es visiten els seus monuments, és difícil no pensar en les complexitats de la història georgiana i en com la ciutat ha evolucionat al llarg dels anys.

Uplistsikhe

A només 20 minuts a l’est de Gori es troba Uplistsikhe, un dels punts més interessants del centre del país. Segurament no tant espectacular com la veïna Vardzia, però més accessible. Es tracta d’una antiga ciutat excavada a la roca que va estar habitada per més de 20 mil persones en unes 700 coves en el seu moment més àlgid. Fundada al segle X – XI aC, Uplistsikhe va ser un centre cultural, religiós i polític de l’antiga Geòrgia.

Passejant per aquest increïble complex vam poder explorar una sèrie de túnels, sales i passadissos excavats directament a la roca calcària. Aquestes estructures inclouen temples pagans, cellers, habitatges i espais comunitaris que reflecteixen la importància de la ciutat com a centre de culte i comerç en l’antiguitat.

Una de les atraccions principals és la Sala del Rei, una gran cova amb columnes tallades que demostren l’habilitat dels antics habitants en l’arquitectura. També es poden veure les restes d’una basílica cristiana del segle IX dC, que es va construir a sobre d’antics temples pagans, mostrant la transició de la ciutat cap al cristianisme.

Uplistsikhe també ofereix unes vistes espectaculars de la vall del riu Mtkvari i les muntanyes del voltant, cosa que dona una idea de la seva importància estratègica en l’antiguitat. El seu  fàcil accés, la seva proximitat a Gori i al situar-se a mig camí entre Kutaisi i Tbilisi, fan que sigui una visita obligada per endinsar-se en la rica història de Geòrgia i descobrir una de les joies arqueològiques del país.