El Gòtic és un dels barris més emblemàtics a la ciutat de Barcelona on s’hi troba la seva catedral, anomenada oficialment, de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Aquesta basílica és la seu de l’arquebisbat de Barcelona i data d’una construcció gòtica entre els segles XIII-XV però amb una façana neogòtica del 1913.
Té una història interessant, ja que prèviament havia estat una catedral romànica. Es pot visitar per dins, tant les seves naus com el pati del claustre on, cada any, per Corpus Christi, es celebra l’ou com balla, una tradició de fer ballar un ou a la font.

Si visitéssim Barcelona i haguéssim d’escollir un lloc on allotjar-nos, de ben segur que l’Hotel Colón estaria a dalt de tot de la llista. No només per les espectaculars vistes de les habitacions i de la seva terrassa a la majestuosa catedral, també per la situació, al ben mig del barri gòtic, un dels més interessant de la capital catalana i, per l’exquisit servei d’un hotel de cinc estrelles.
Nosaltres vam venir a passar un cap de setmana que, en època de Còvid i, després d’estar tantes setmanes tancats a casa, va ser un gran respir. És un privilegi únic despertar-se amb la Catedral de Barcelona just al davant, a pocs metres. La nostra tenia una terrassa privada i vam demanar l’esmorzar a l’habitació per aprofitar aquesta increïble oportunitat. Ous, formatges i embotits, amanides de fruites, salmó, croissant i per suposat, suc natural i cafè. No hi ha millor manera de començar el dia a la ciutat Comtal.

A molt pocs minuts pujant la Via Laietana, es troba una de les joies modernistes més singulars del món, el Palau de la Música Catalana. A més a més de anar a gaudir d’un concert, també si pot accedir per fer una visita audio-guiada, i això és el que vam fer aquell mateix matí.

El nucli històric de la ciutat, el barri Gòtic, està format per un entramat de carrers medievals estrets i petites places amagades que sedueixen a qualsevol que hi passi. Més enllà de la Plaça Sant Jaume, amb l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya, el carrer del Bisbe amb el seu famós pont que uneix la residencia del President amb Palau de la Generalitat hi ha altres punt històrics interessant.
Un d’ells és la Plaça Sant Felip Neri on l’església barroca va ser deteriorada per les bombes de guerra civil. Ben a prop s’hi poden veure vestigis de la muralla romana o anar fins a la Plaça del Rei, un històric lloc d’edificis gòtics i renaixentistes que formaven part de l’antiga residencia real i on ara hi ha la seu del Museu d’Història de Barcelona.

Una de les basíliques més conegudes és al de Santa Maria del Pi, gòtica de cap a peu i construïda al s XIV. Si es vol un estil romànic, es pot anar fins a la Parròquia de Santa Anna, del segle XII.
El més recomanat és perdre’s pels carrers i caminar tranquil·lament per tot el Gòtic. A més, existeixen diferents free tours que ofereixen rutes històriques interessants o es pot pujar al mirador de l’estàtua de Colón.

El millor pla quan cau el sol és anar a fer una copa a l’Àtic, la terrassa panoràmica de l’Hotel Colón oberta a tothom i on hi tenen una petita piscina només pels residents de l’hotel. També s’hi pot sopar ja que ofereixen tapes típiques, amanides, embotits i còctels d’autor.

Si es prefereix un sopar més romàntic, recomanem el restaurant Catedral 1951, el restaurant del mateixa hotel. Està a la planta baixa i, tot i que es perden les vistes panoràmiques, es guanya amb una gran qualitat de producte i servei. Nosaltres hi vam anar a sopar una de les nits, i vam sortir encantats.
Un entrant a base de burrata, pesto verd, tomàquets i albergínia, un altre de calamarcets a la planxa amb humus i salsa de calamar i un tercer amb rols d’arròs, sardines i anxova. De principal, una galta de vedella amb foia, patata i una espuma de crema catalana.
Tot un menú de primera per venir a celebrar un bon sopar al centre de la ciutat!