Search
Àsia / Hiroshima / Japó / La Volta al Món

SIMBOLISME I EMOTIVITAT A HIROSHIMA

El dia 6 d’Agost de 1945, en plena II Guerra Mundial, l’exercit dels EEUU va bombardejar la ciutat d’Hiroshima amb la primera bomba nuclear de la història. Aquesta va ser precedida per un altre bomba atòmica el dia 9 a Nagasaki. D’aquesta manera es va posar fi a la guerra amb la rendició dels japonesos pocs dies més tard amb balanç de morts difícil de calcular. Algunes fonts parlen de 140.000 persones a Hiroshima i 70.000 a Nagasaki a finals d’aquell mateix any.

Les conseqüències no només van ser devastadores amb l’impacte de la bomba, transformant una ciutat tradicional japonesa amb runes sinó també amb la radiació posterior que va causar malalties radioactives i milers de baixes en les següents generacions.

Tota la història es pot seguir de primera mà des del Museu Memorial de la Pau al centre de la ciutat. Un museu molt emotiu, amb històries personals que posen la pell de gallina, imatges de la ciutat completament destruïda i una segona part més informativa sobre la bomba atòmica i les conseqüències que va portar llençar-la sobre la població japonesa. Quan vam sortir ens van quedar alguns dubtes que no expliquen en el museu, per exemple com es va a dur a terme la reconstrucció de la ciutat, en quant temps es va tornar a poblar, la neteja de les aigües contaminades,… un seguit de temes molt interessants. 

El museu en sí és una visita obligada en qualsevol estada a Hiroshima o rodalies i val la pena dedicar-li 3 horetes per llegir i comprendre bé de totes les explicacions. Allà mateix està el Hiroshima Peace Memorial Park, amb diferents espais i monuments dedicats a les víctimes de bomba atòmica. Un d’ells és el Children’s Peace Monument, en referencia a tots els nens i nenes que van morir a conseqüència de la bomba i que està basat en una història real (explicada en el museu) de la Sadako Sasaki que va morir de càncer pocs anys més tard. En el monument principal hi ha escrit tots els noms de les víctimes i just al darrera hi ha la Flama de la Pau, encesa des del 1965 i seguirà sent així fins que es destrueixin totes les bombes nuclears del planeta i s’acabi l’amenaça per la humanitat. Al final del parc, i alineat amb aquests dos últims monuments es troba el A-Bomb Dome, l’edifici més simbòlic d’Hiroshima, ja que es troba tal i com va quedar després de l’explosió fa ara 74 anys, en ruïnes i exhibint l’estructura de la seva cúpula. Avui en dia és un símbol del dolor que va patir la ciutat i els seus habitants i s’ha convertit en Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Més enllà de la història colpidora de l’atac nuclear, a Hiroshima també s’hi poden fer altres coses. Una d’elles és anar a visitar el Castell d’Hiroshima, mític i semblant als anteriors que havíem vist, es troba en un parc rodejat per un fossar amb aigua i és una bona opció anar a passejar per veure altres torres que hi ha al voltant. Al ser destruït per l’explosió de la bomba, avui trobem una nova torre construïda el 1958 i on s’alberga un museu històric de la ciutat.

Si Osaka és la cuina de Japó, Hiroshima estaria molt a prop, això sí, en un plat en particular, els Onomiyakis! Aquest plat típic de la ciutat es pot provar per tot arreu però el lloc més autèntic és a Okonomidura, un edifici dedicat únicament aquest menjar. Amb diferents plantes on es poden trobar petits restaurant que només preparen aquesta especialitat. Una base de farina, normalment col trossejada amb tires de porc, fideus i un ou, tot passat pel tepanyaki i servit amb una salsa i una mica d’alga. Espectacular! No es pot marxar de la ciutat sense provar-ne un!

Nosaltres en vam allotjar just al centre, dins de les famoses galeries que recorren el carrer principal, en el Small Hotel. Un hotel petit com el seu nom indica, amb un estil de hotel capsula però amb llits dobles. Molt còmode ja que es troba a prop de tot arreu caminant i no hi ha recepció. Es fa un check-in personal per internet on et donen els codis per entrar a l’edifici i per obrir el candau del llit. Dins hi ha un lavabo ultra net, dutxes i el bany amb tot de productes per fer servir. Ells et proporcionen la tovallola i just al davant hi ha una sala comuna on es pot menjar o treballar. Hi ha wi-fi que funciona perfecte. Un lloc senzill però còmode per fer nit tan si es viatja sol com acompanyat ja que son llits dobles. No serveixen esmorzar però està ple de botigues on comprar-ne en el mateix carrer.

Hiroshima és una parada obligatòria en qualsevol ruta per Japò, inclús si es visita el país en pocs dies ja que queda relativament a prop de Kyoto o Osaka, a poques hores amb el tren ràpid i accessible amb una excursió d’un dia.