Search
Àsia / Índia / Jaipur / La Volta al Món

JAIPUR, ESSÈNCIA ROSA DEL RAJASTHAN

Jaipur, coneguda com la ciutat rosa, és la capital de la regió del Rajasthan i una de les ciutats més poblades del nord de l’Índia. Forma part del conegut Triangle d’Or juntament amb Agra i Delhi i per tant, també és una de les ciutats més turístiques del país.

Vam passar tres dies per conèixer tot el centre històric amb les atraccions més importants i vam dedicar una tarda a visitar el Fort d’Amber que es troba a 10km del centre de Jaipur. A nosaltres ens va sortir molt més a compte anar amb Uber que amb rickshaw i amb pocs minuts ja estàvem a la zona. Volíem conèixer el pou Panna Meena ka Kund que hi ha just al costat però quan vam arribar el guàrdies de seguretat no deixaven baixar escales avall així que vam optar per marxar cap al Fort caminant.

És un dels forts més bonics que hem visitat, dalt d’un turó com la majoria, té unes vistes i una arquitectura interior per admirar. Aquest antic palau del segle XVI es pot visitar amb guia o pel propi compte com vam fer nosaltres, tot i que sempre s’agraeix una explicació històrica i cultural del lloc. Al anar-hi per la tarda, al sortir del fort vam pujar a la muralla que hi ha just al davant. Per accedir-hi es fa a través d’unes escales que donen a la carreta principal i hi ha una forta pujada que et porta a dalt. Vam fer-ho coincidir per veure la posta de sol i va ser increïble ja que estàvem pràcticament sols. El sol a l’horitzó amb el fort de fons d’aquell color ataronjat amb una estampa per recordat, molt recomanat pujar-hi.

Caminar per Jaipur entre els basars que hi ha pel carrer ja és per sí una aventura. Entre mig de tanta gent s’arriba a un dels edificis més representatius de Jaipur i màxim exponent de l’arquitectura Rajput, el Hawa Mahal o el Palau dels Vents. Va ser construït per un maharaja el 1799 i forma part del Palau de la Ciutat. Té més de 950 finestres i l’aire que circulava entre elles dona nom aquest palau amb forma de cua de gall d’indi. A més, es diu que va ser construït perquè les dones poguessin veure la vida quotidiana del carrer sense ser vistes.

Nosaltres no hi vam entrar ja que les millors vistes són des de l’exterior a la façana. Per això s’ha d’anar a alguns dels cafès que hi ha al davant amb terrasses a les que no cal consumir per estar una estona allà contemplant el palau.

Ben a prop està el Palau de la Ciutat que era la residencia del governants de Jaipur la primera meitat del segle XVIII. Actualment només vam poder veure els exteriors i la sala Mubarak Mahal amb exposició de vestits tradicionals. En un dels patis del palau hi ha les famoses 4 portes decorades amb l’estil rajput. Si es vol entrar al Chandra Mahal s’ha de pagar una entrada a part força cara.

Al sortir vam aprofitar per visitar el Jantar Mantar que queda al davant mateix. El primer terç del segle XVIII, el maharaja de Jaipur Jai Singh II va construir 5 observatoris astronòmics i aquest és el més gran de tots ells. La resta es troben a Delhi, Varanasi, Ujjain i Mathura.

Es tracta d’un espai obert amb diferents instruments esculturals que servien per mesurar el temps i la posició dels astres a partir de les ombres del sol. Quan vam estar per dins vam poder comprovar que avui en dia encara funciona amb una precisió increïble, evidentment aplicant el càlcul del desplaçament de la Terra respecte l’eix amb aquests casi 300 anys de diferencia des de que es va construir.

A nosaltres no ens va donar temps però una molt bona opció a Jaipur és anar al cine Raj Mandir, un dels més famosos del país, per veure una pel·lícula de Bollywood. S’ha de reservar amb temps perquè les entrades s’esgoten ràpid.

On sí que vam poder anar és al Patrika Gate, una gran porta amb 9 arcs a l’interior plens de colors i amb murals de la història de la reialesa del Rajasthan. És una de les portes més maques que hem vist a l’Índia, sobretot per dins i a més és gratuïta i està sempre oberta.

Els nostres dies a la capital de la regió els hem passat en l’Hotel Arya Niwas, un hotel familiar de més de 35 anys d’història en un edifici típic del Rajasthan on ara, a més tenen un altre edifici a la part del darrera amb més habitacions. Una estada més que agradable en un lloc molt mític. La nostra experiència AQUÍ.

Jaipur és una visita obligada en qualsevol ruta per l’Índia. Una ciutat que concentra tota l’essència del Rajasthan en termes culturals i arquitectònics. Ideal de visitar per la seva proximitat amb Delhi, la capital i amb la ciutat més turística del país, Agra que té l’edifici més famós del mon: el Taj Mahal.