Search
Aràbia Saudí / Jeddah / Orient Mitjà

JEDDAH, PUNT DE PARTIDA PER ARÀBIA SAUDÍ

Jeddah va ser la nostra porta d’entrada a Aràbia Saudi per passar-hi un parell de setmanes. De fet, el pla de viatge es va dividir amb 2 etapes ben marcades; la primera, una setmana de submarinisme a bord de Oceans Breeze per les Farasan Bank i, la segona, aprofitar per visitar un país molt controvertit i que pràcticament no teníem cap tipus de coneixement.

Abans de posar el primer peu a terra d’Aràbia Saudí ja ens vam quedar impactats. Vam fer escala Bucarest i, quan vam pujar a l’avió cap a Jeddah, vam coincidir amb desenes i desenes d’homes que anàvem vestits amb un tipus de tovallola blanca.

A la part inferior se la posaven com una faldilla embolicada mentre que a la part superior del cos se la deixaven caure per sobre les espatlles.

Inclús, durant el vol, molts dels homes que vestien amb pantalons i camises tradicionals, anàvem al bany per canviar-se. Inicialment no sabíem el motiu, però després vam descobrir que totes aquestes persones anàvem a La Meca i aquesta era la vestimenta per l’ocasió.

Jeddah és l’entrada a La Meca i la segona ciutat més important del país després de Riadh, la seva capital. Té accés directa al Mar Roig i serveix, juntament amb Dammam al Golf Pèrsic, com la base de distribució marítima del petroli.

Vam arribar un parell de dies abans d’embarcar-nos al liveaboard, que sortia a pocs quilòmetres de la ciutat, per tenir un primer contacte amb aquesta cultura que des de fora, hem vist amb ganes d’obrir-se, de mostrar-se al món i de netejar o, al menys, maquillar, les desigualtats i la manca de drets humans.

S’ha de recordar que aquest país està governat per un rei autoritari i que encara existeixen penes de tortures, penes de mort, la poligàmia només per part dels homes i una discriminació al gènere femení i al col·lectiu LGTBI+.

La nostra estància a Jeddah va estar marcada per allotjar-nos en un dels millors hotels de la ciutat, el Park Hyatt Marina Club. Un exclusiu complex a tocar del mar, amb una arquitectura particular de la zona i amb tots els serveis d’un cinc estrelles. Restaurants, piscines (separada homes i dones), equipaments esportius, bar, i una suite gegant amb menjador i vistes al mar on vam passar dues magnÍfiques nits.

El primer dia pel matí, després d’un esmorzar bufet en el seu restaurant, amb productes locals però també molts d’internacionals, ens vam dedicar a gaudir de les instal·lacions del Park Hyatt.

Molts locals adinerats son socis del complex i utilitzen les instal·lacions per venir al spa, a les piscines segregades per sexe o als restaurants de l’hotel.

S’ha de tenir en compte que les temperatures al país ja son altes durant tot l’any i a Jeddah, a més, la humitat del mar fa que la xafogor sigui encara més inaguantable.

No és fins després de dinar o mitja tarda, que el sol baixa i permet la sortida al carrer i la visita a alguns racons de la ciutat. Nosaltres ens vam dirigir directament al casc antic, a la zona d’Old Jeddah on vam tenir el primer contacte amb la gent del carrer.

La veritat és que vam intentar mantenir un codi de vestimenta apropiat: pantalons llargs, tot i la calor i, espatlles cobertes. S’ha de recalcar que no és necessari vestir amb un mocador al cap per tapar-se el cabell, ni la cara. Avui en dia, ni per les pròpies dones locals és una obligació, tot i que la gran majoria ho segueixen fent.

No exagerem si diem que el 90% de les dones que veiem anàvem tapades amb el Burka o el Niqab (només es veuen el ulls) i només una gran minoria es deixaven el rostre destapat i es cobrien el cabell.

Al centre vam trobar molt poc turisme, passejant pels carrers érem pràcticament els únics estrangers i això feia que la gent ens mirés però sense incomodar. Molts amb ganes de mantenir converses, amb somriures i molta amabilitat. Ens vam sentir molt còmodes, inclús de nit, i és que el fort regim disciplinari i les altes penes pels delictes fan que el crim sigui molt escàs.

El centre de Jeddah és bonic i amb una tarda és més que suficient per visitar-lo. Hi ha edificis que es cauen a trossos i altres que estan restaurant per mantenir aquesta essència amb els típic balcons on només es pot veure de dins cap a fora però mai al revers. Vam passar pel Qabel Trail amb botigues a bada i banda i, ens vam perdre pels carrerons de l’Old Town i les seves cases al voltant del Nassif House Museum.

Altres punts interessants de la ciutat estan a la Jeddah Corniche, on hi ha Al Rahmah Mosque, una mesquita sobre de l’aigua i, la font de Kings Fahad que es veia des del mateix hotel però que estava apagada.

Aquella mateixa nit, teníem reservat un sopar al Nefoura, el restaurant principal del Park Hyatt. Un concepte casual amb un bufet lliure molt complet que combina menjar tradicional d’Orient Mitjà amb tocs més elaborats de la cuina mediterrània. Personalment ens agrada molt el menjar de la zona i vam tornar a tastar alguns dels plats que ja havíem provat ens els últims viatges d’Egipte o Jordània.