Per arribar a Jodhpur aquesta vegada vam optar per contractar un cotxe amb conductor per fer les més de 5 hores que separen d’Udaipur. El motiu va ser que durant el trajecte volíem veure el Kumbalgarh Fort i el temple jainista de Ranakpur i, no hi ha transport públic que pari en cap d’aquests dos. Aquest últim, del s.XV, és un dels temples de la cultura jainista més importants, tot esculpit amb marbre clar i detallat amb centenars de figures i escultures amb una precisió admirable. Les normes per entrar són molt estrictes, pantalons llargs i s’ha de pagar tiquet d’entrada i per utilitzar la càmera.
La fortalesa, del s.XVI, es troba damunt d’un cim i engloba més de 300 temples, el palau de Badal Mahal i una petita població a dins. És diu que és la segona muralla més gran del món després de la de Xina amb 36km i des de dalt s’obtenen unes vistes fabuloses del voltant.
Contractar un cotxe privat és una bona opció per passar el dia i visitar el fort i el temple. A nosaltres ens va costar 3.500 rúpies a dividir entre tres ja que anàvem amb la Kira, que havíem conegut a Mumbai.
Jodhpur és l’anomenada ciutat blava del Rajasthan. En primer moment per identificar les cases dels bramans, la casta més alta de l’Índia, després per la calor i els mosquits i ara ja com atractiu turístic de la ciutat. No totes les cases són blaves, així que una de les opcions és perdre’s pel casc antic, entre els carrerons en busca d’aquells racons més impressionants, amb els edificis blaus i la gent local vivint el dia a dia. Nosaltres aquesta vegada ens trobàvem a les afores de la ciutat, a 15 minuts del centre amb tuk-tuk amb un nou concepte d’allotjament, un luxury homestay. Vam passar tres dies al The Almond Tree, una mansió en un barri residencial de luxe, transformat amb hotel boutique amb els detalls cuidats al mil·límetre. La nostra experiència AQUÍ.
Una de les coses que més destaca a Jodhpur és la seva fortalesa de Mehrangarh. Pràcticament totes les ciutats del Rajasthan tenen el seu fort i aquest és un dels més grans. Està situat a dalt d’un turó, a 125 metres per damunt de la ciutat amb vistes magnífiques. És del segle XV i s’hi pot accedir a dins gratuïtament, això sí, per visitar al Palau s’ha de pagar entrada, 600 rupies (8€). També es pot visitar el Umaid Bhawan Palace, ben a prop del nostre hotel, el qual és mitat residencia reial on encara hi viuen membres de la reialesa i l’altre meitat un luxós hotel de la cadena Taj. El Jaswant Thada, a prop de la fortalesa, és un mausoleu del 1899 d’un dels governants de la ciutat, el Jaswant Sight II, venerat pel poble i considerat avui en dia com el millor marejà de Jodhpur.
Al centre de la ciutat està la torre del rellotge, al ben mig de tot el bullici. Allà hi ha un mercat permanent on es pot trobar de tot. Per passejar s’ha d’anar esquivant els conductors kamikazes, els venedors ambulants que no paren de seguir-te per vendre qualsevol cosa, les vaques que caminen pel mig de la carretera, els nens que et segueixen demanant diners i el típic indi que et para cada dos metres per fer-se una selfie. Tota una aventura!
Una de les coses que més ens va agradar va ser el pou de Jodhpur, el Toorij’s Step Well. Està obert a tothom i nosaltres ens hi vam quedar una bona estona mirant com els locals s’hi banyaven. Són com les piscines municipals de la ciutat encara que només hi ha joves que salten des de dalt dels edificis del costat. Per cert, una aigua bruta i amb una pudor asfixiant que vam comprovar quan vam baixar fins a baix. Aquests pous eren construïts antigament per emmagatzemar aigua potable per la reialesa i avui en dia són un símbol del Rajasthan.