Search

LA PATAGÒNIA

La Patagònia és probablement la ruta escènica més impressionant del món. Aquesta regió, la més austral del continent sud americà, està formada per Argentina i Xile i avarca l’extrem sud de la serralada dels Andes.

El nom és originari del 1.520 quan Magallanes va arribar a les costes atlàntiques del sud continental i es va trobar un poble mític de gegants. Aquest poble indígena eren els tehuelches y se’ls coneixia com a Patagones.

Avui en dia és una ruta molt típica de Sud Amèrica i nosaltres no vam utilitzar ni cotxe, ni campervan, la vam fer tota amb transport públic, l’autobús, i per primer cop vam fer servir el dit: l’autoestop!

La nostra ruta va ser de nord a sud però es pot fer igualment del revers. Com veníem per terra des de Santiago de Xile, vam entrar a la Patagònia per aquesta part del país. Hi ha comunicacions entre els diferents pobles i ciutats amb autobusos però la freqüència és bastant escassa i és per això que molts viatgers acostumen a fer dit per parar els cotxes i poder avançar fins el següent destí més ràpid.

Nosaltres no ho havíem fet abans i va ser una experiència increïble. Vam conèixer a molta gent, ens van convidar a prendre mate a casa uns argentins i la majoria de vegades no vam haver d’esperar massa temps. Només un cop, després de tres hores esperant en un punt que no passava ningú, vam trobar un cotxe solidari que ens va portar.

Vam entrar per la part Xilena, una zona plena de muntanyes, molt verda i carreteres plenes de corbes i pendents. Aquí les distàncies es calculen amb hores ja que per anar d’un punt a un altre s’han de pujar i baixar varis cims. És una àrea plena de vida, amb paisatges impressionants on es respira calma i tranquil·litat. Hi ha poblets encantadors on gaudir de la naturalesa en estat pur: rius cabalosos, volcans nevats, llacs de color blau turquesa o glaciars que s’escolten cruixir. Aquesta és la Carretera Austral (Ruta 7) que passa per la Patagònia més rural i que segueix de nord a sud els principals punts d’interès de la zona.

De les dues parts, Xile ha estat la nostra preferida perquè a més a més hi ha molts punts de parada i moltes activitats per descobrir. No hi ha un concents clar sobre quin és l’inici xilè de la Patagònia. Es diu que es zona de Villarrica i Pucón, on nosaltres vam passar el cap d’any de 2018 a peus del seu impressionant volcà. Des d’allà hi ha 3.000 kilòmetres per carretera fins a Ushuaia, l’última ciutat continental.

Nosaltres vam tenir la sensació d’endinsar-nos a la Patagònia a Puerto Varas, ciutat base que ens va servir per visitar Chiloé, una illa magnífica e indispensable i, per creuar els Andes cap a Bariloche.

De les parades claus de la zona xilena recomanaríem Futaleufú per gaudir dels esports d’aventures com el rafting, Puerto Tranquilo per fer treckings als glaciars i visitar les Catedral de Màrmol, Puerto Natales per pujar a les Torres del Paine i acabar a Punta Arenas per conèixer la colònia de pingüins.

La part Argentina és diferent, és una zona molt més extensa, que comença amb camps àrids de poca vegetació i esplanades molt grans. Carreteres rectes i planes són ideals pels trajectes amb bus nit, perfectes per arribar el matí següent al destí. Aquesta és la coneguda Ruta 40, paral·lela a les serralada dels Andes i que travessa la Patagònia de punta a punta.

Nosaltres vam començar per Bariloche, un poble bonic al mig dels Andes, amb llacs i rodejat de muntanyes. Com vam fer la zona occidental de la Patagònia no vam parar a Puerto Madryn, un dels llocs clau per veure balenes.

Ja més al sud vam tornar a entrar al país per arribar a El Chaltén, zona de caminades en busca de cims i vistes panoràmiques on hi ha el Fitz Roy i tot seguit la joia de la Patagònia: El Perito Moreno a El Calafate.

Tot i que a l’Argentina hi vam fer menys parades, totes elles van valdre la pena i si tornéssim a fer la ruta avui en dia tornaríem a fer el mateix recorregut perquè el vam gaudir moltíssim. L’última estació va ser a Ushuaia, una ciutat que s’ha de visitar i on ens vam quedar amb les ganes d’agafar un vaixell cap a l’Antartida.  

XILE

argentina

Personalment la ruta per la Patagònia ha estat una de les millors que hem fet mai. Li vam dedicar un total de 43 dies des de Villarica fins a Ushuaia, viatjant lent, allargant estades allà on ens trobàvem a gust i desplaçant-nos molt cops amb autoestop. Vam conèixer gent magnífica, tant locals com viatgers perquè és una ruta força recorreguda. No és una zona barata i nosaltres anàvem buscant allotjament sobre la marxa. No vam tenir mai problemes excepte un cop a Puerto Tranquilo que casi no quedaven habitacions.

Els paisatges són brutals i per gaudir de les excursions i de la natura recomanem anar durant l’estiu austral. Durant el gener que hi vam estar nosaltres vam trobar una temperatura perfecte. Combinar les dues rutes més famoses, la Carreta Austral i la Ruta 40, és la millor opció per conèixer la Patagònia i gaudir dels seus paisatges increïbles.

A la Patagònia hi tornarem, molt més aviat que tard!

Featured Exploration

Most Popular Categories

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Explore
Adventures Traveling
Review
Hotel & Accommodations
History
Culture & History Place
Fun thing
Hiking & Camping