Search

MÈXIC

Mèxic és molt més que platges paradisíaques, ressorts i fajitas. És un país ple de contrasts amb una cultura i història antiga fascinant. A la costa del carib pots trobar construccions maies enmig de la selva, cenotes i platges d’aigua cristal·lina amb barreres de corall espectaculars; al centre ciutats colonials repletes de monuments que et fan sentir que estàs a l’España del segle XVI. El folklore del país és evident arreu, vam trobar pocs llocs on no sonessin rancheras o no trobéssim mariachis o màscares i cartells anunciant combats de lluita lliure.

 
ON HEM ESTAT?
 
MENJAR:

Quan pensem en la cuina mexicana, normalment ens ve al cap el tex-mex; burritos plens de salses carn, formatge… nachos coberts de formatge amb carn i salses varies… fajitas amb mil espècies… i sí, a Mèxic es mengen aquestes coses però en una versió menys americanitzada, és a dir, racions més petites, menys formatge, menys salses i sobretot molt més picant. El que ens va semblar més curiós del menjar mexicà són els esmorzars. És totalment normal i molt comú esmorzar quesadillas (tortilla amb formatge) i frijoles amb salsa. En definitiva, la cuina mexicana ens va encantar. No només pels plats més coneguts com les enchiladas, quesadillas o tacos, sinó també per tota la varietat de sabors que hi vam trobar. La gran quantitat de peixos i carns i les diferents maneres de cuinar-les, les fruites tropicals sobretot al sud, els millers de tipus de chiles picants que hi ha… la veritat és que Mèxic no és el país on hem trobat el menjar més picant ja que a la majoria de llocs et posen el picant apart però sí al que, de moment, hem vist més gent abusar del picant en quantitats impressionants.

 

SEGURETAT:

La península del Yucatán és un lloc molt segur, els locals saben que el pes del turisme és molt important per la seva economia i cuiden al turista per molt que als ressorts vulguin fer creure que és perillós sortir-ne i així vendre excursions a preus desorbitats a la gent que no està massa acostumada a viatjar al seu aire. El centre de Mèxic és una mica més conflictiu. Ens va impactar força que, a Guadalajara on visitàvem un amic Mexicà, ell mateix ens digués per on podíem anar i per on ni ens plantegéssim anar. Mai havíem tingut aquesta sensació d’inseguretat, vam fer-li cas i tot va anar bé. La zona més perillosa de Mèxic és al nord a la frontera amb EEUU ja que és una zona controlada pels narcotraficants, no vam anar-hi. Mèxic D.F. la capital, és una de les capitals més conflictives dels països que no estan en guerra, cada dia hi ha ferits de bala, tirotejos i els segrests són molt comuns, vam anar amb compte i no ens va passar res més enllà que robessin la cartera a un amic nostre al metro. Vam veure perfectament el moment en el que passava però, fent cas a la parella del nostre amic, mexica, no vam dir res ja que ens va dir que qualsevol et treu una pistola a la mínima i no és poc comú que disparin a plena llum del dia per una trista cartera o mòbil.

 

MOBILITAT:

Els vols interns són una bona opció ja que les distancies són grans i l’oferta de vols és força competitiva. Tot i així per recórrer distancies més petites els busos son una molt bona opció. Tenen busos de llarga i mitja distància molt ben equipats, on vas més còmode que en un avió, seients amples, televisió individual amb pel·lícules i aire a bons preus. No és bona opció agafar taxis fora de les zones més turístiques com Cancún o Riviera Maya ja que hi ha molts casos de segrestos dins, robatoris i estafes. Per això mateix, Uber té una gran força al país, segons els propis mexicans és la manera més segura d’agafar ‘transport públic’.

 

DINERS:

Mèxic és un país força barat per a nosaltres sempre que no compris els pacs d’excursions que ofereixen als ressorts i venen a un preu totalment desmesurat. S’ha de sortir al carrer on venen les mateixes excursions per molt menys de la meitat de preu i sobretot informar-se de com arribar amb transport públic als llocs i així poder estalviar-te l’excursió i d’aquesta manera no només estalviar-te molts diners sinó també viure una experiència més autèntica.