Search
Illes Ballesta / La Volta al Món / Paracas / Perú / Sud Amèrica

PARACAS I LES SALVATGES ILLES BALLESTA

Paracas és una parada obligatòria si es vol seguir el recorregut principal del sud del país. Cada vegada hi ha més gent que es desplaça amb avió entre les grans ciutats, però aquest és un punt interessant pels motxillers i per la gent que prefereix moure’s per carretera.

Aquesta ciutat portuària es troba a unes 3h al sud de Lima i a 75km d’Ica, la capital de la Regió. És un lloc desèrtic on el Sol predomina gairebé sempre i només plou, de mitjana, 1h al any. El nom de Paracas ve del Quechua, un idioma indígena de la regió dels Andes que es continua parlant avui en dia juntament amb algunes variants. El seu significat és pluja i sorra i ja ens adverteix com és el clima en aquest desert, tempestes de sorra.

Paracas és una ciutat petita però que també té la seva història. Va ser una important civilització precolombina de l’Antic Perú que es va establir en aquesta península entre 700 aC i 200 aC. Era una civilització avançada en temes tèxtils, de bona qualitat, ceràmica decorativa i cistells. Era una cultura antecessora a la cultura Nasca, amb moltes similituds. De fet, és diu que el final de l’era Paracas va ser el principi de l’era Nasca, per tant, es podria parlar de la mateixa cultura evolucionada.

A més a més, el 1820 van desembarcar a Paracas sis naus de la Expedición Libertadora del Perú, procedents de Xile amb la missió d’independitzar el Perú de la monarquia espanyola amb el general José de San Martín al capdavant, fet que aconseguiria el 28 de juliol de 1821 a Lima.

Els atractius principals de Paracas són les Illes  Ballesta i el Parc Natural de Paracas. Un parell de dies són suficients per poder visitar els dos punts, conèixer una mica el poble i seguir la ruta cap el sud o cap el nord.

Nosaltres hi vam anar de la mà de Perú Hop, una agencia de Lima que ofereix diferents excursions per Perú a un preu molt competitiu. El seu punt fort però son tiquets de bus anuals que serveixen per viatjar pel país de manera còmoda durant tot aquest temps i amb descomptes a diferents hostels de les principals ciutats.

A nostres ens agrada anar pel nostre compte però a vegades les agencies ofereixen serveis i preus més competitius que anar per lliure i, sovint sense estar gaire lligats a un itinerari en concret. Aquest va ser el cas, que ens van traslladar fins a Paracas i vam realitzar la sortida a les Illes Ballesta i el Parc Natural amb ells. Perú Hop organitza varies opcions a cada excursió i cada viatger escull quines s’adapten més a les seves necessitats. Nosaltres vam optar per fer nit a Paracas, però també hi havia l’opció de tornar a Lima o anar fins a Huacachina.

 

ILLES BALLESTA

Estan a mitja hora de Paracas en vaixell, que surten del port principal fins les 12 del migdia. Són un conjunt d’illes de formació rocosa amb una grandíssima fauna marina i aus. El seu nom prové de la forma dels arcs que tenen, recordant a les antigues ballestes. Durant el camí és possible creuar-se amb algun dofí nedant al costat de l’embarcació i, a mig trajecte, es fa una parada al candelabro, un geoglif de 180 metres ubicat a una de les parts de la península de Paracas. Es diu que té relació amb les línies de Nasca i que es va crear fa uns 2.500 anys, encara avui en dia no es sap el significat ni el motiu, hi ha diferents hipòtesis.

Un cop a les illes es poden trobar pingüins en perill d’extinció, lleons marins i milers i milers d’aus que descansen a les roques. De fet, l’olor del guano es nota de lluny abans d’arribar. El guano són els excrements de les aus que es queden dipositades a les roques. Cada 8-10 anys un grup de persones van a l’illa durant uns 4 mesos per agafar tots aquests excrements i poder-los vendre com adob. La olor és realment forta. Un parell de persones viuen a l’illa en una caseta tot l’any per protegir la reserva natural i assegurar que ningú robi aquests excrements tant valorats en aquesta zona.

 

 

PARC NATURAL DE PARACAS

És un desert, no de dunes sinó de pedres i roques, ubicat a la costa de Paracas. Té fàcil accés des de la ciutat i es pot visitar de varies maneres. Amb bicicleta, que lloguen la majoria de hostels i botigues especialitzades de la zona, amb cotxe propi ja que hi ha rutes i senyalitzacions marcades per poder conduir per dins del parc o sinó amb autocar i guia.

Nosaltres vam optar per l’última opció ja que ens entrava amb l’excursió de Perú Hop. Durant aproximadament una hora, ens van portar pels punts més interessants del parc. Penya-segats  increïbles que finalitzen a l’oceà, una platja vermella degut al color de la sorra, i l’anomenada Catedral, una formació rocosa dins l’aigua que tenia la forma d’aquest temple religiós però que el 2007 un fort terratrèmol la va trencar per la meitat. Les vistes del Parc Natural de Paracas són increïbles, així com la seva fauna. Lleons marins, flamencs, pingüins i milers d’aus residents i migratòries entre una gran varietat.

Últims viatges
Sponsor
Sponsor
Discount up to 45% for this road trip this month.