En circumstàncies normals, a aquestes alçades de l’any ja hauríem fet el nostre primer viatge o, si més no, una petita escapada per una de les capitals europees amb la intenció de sortir de la rutina diària.
Una de les millors, per no dir l’única part positiva de la pandèmia, ha estat que ens ha brindat l’oportunitat de conèixer casa nostre, Catalunya, molt més del que ho havíem fet fins ara. Ja l’any passat vam aprofitar per visitar racons que fins ara no hi havíem estat i aquest any seguim amb l’objectiu de continuar el que vam començar 12 mesos enrere.
Aquesta vegada el motiu era més que justificat ja que vam anar a celebrar els meus 33 anys i no podia ser a qualsevol lloc. Peralada ens va rebre amb les portes obertes, concretament les del mític castell, centre neuràlgic del poble, i un dels llocs més bonics per visitar de tot l’Empordà.
A Peralada hi ha un dels allotjaments més espectaculars de tot Catalunya, l’Hotel Peralada Golf & Spa, un hotel de 5 estrelles on vam passar 3 dies increïbles en mig de vinyes i forats de golf. Aquest exclusiu hotel, situat a poc més d’una hora i mitja de Barcelona, ofereix una experiència única combinant una gastronomia local i creativa de la zona, les sensacions de la vinoteràpia i els seus tractaments de benestar i la pràctica esportiva amb un camp de golf en un entorn privilegiat.
Peralada, a més dels seus vins de DO Empordà té una història molt interessant que s’inicia amb el comptat de Peralada i que es pot conèixer de primera mà en les visites guiades que es fan en el monestir i en el propi castell, ara convertit en casino.
Nosaltres vam arribar el divendres poc després de dinar i ens esperaven uns dies plens d’activitats que ells mateixos es van encarregar d’organitzar. L’hotel queda molt a prop del centre del poble, rodejat de vinyes i del verd recent segat dels divuit forats. Un emplaçament perfecte per desconnectar, relaxar-se i gaudir de Peralada.
El resort té una piscina exterior, un camp de golf i pitch & putt, el Wine Spa (amb zona d’aigües, sales de massatges i tractaments de bellesa i benestar), el restaurant l’Olivera, una zona de bar amb terrassa i unes habitacions precioses.
Només entrar ens vam trobar amb una exposició d’alguns dels seus vins propis, els quals les seves vinyes es troben molt a prop de la propietat. La nostra habitació, una increïble suite a la planta principal, amb una terrassa privada enorme, era més gran que tot el nostre pis i estava decorada amb molt de gust. Un llit de matrimoni de 2×2, una zona de sofàs amb la tele, una llar de foc, un bany amb dutxa i banyera espectacular… un luxe d’habitació amb nom d’una de les operes més famoses de la història, Madame Butterfly.
Al cap de pocs minuts ja ens tenien reservat, per nosaltres dos sols, el Wine Spa, una zona d’aigües, on es pot gaudir d’un circuit relaxant amb piscina climatitzada, jacuzzi, sauna i bany turc. A més, tenen una extensa carta de tractament i el Marc pel meu aniversari em va regalar el Pell de Raïm, un massatge relaxant i hidratant increïble d’una hora a base de vinoteràpia. Un regalàs!
Una forta pluja matinera ens va donar la benvinguda el dissabte, un dia de celebració i que, al menys al principi, tenia pinta d’estar passat per aigua. Això no ens va truncar els ànims ja que teníem moltes coses programades per endavant. La primera, un esmorzar de luxe al restaurant L’Olivera, el restaurant de l’hotel. Hi ha res millor que aixecar-se un dia festiu i esmorzar amb tota la calma del món? I si, a més a més, és menjar local amb productes frescos i de primera qualitat? Així és com ens vam prendre el primer esmorzar del cap de setmana. Un menú complet servit a taula per respectar les mesures de seguretat anti-covid i dissenyat pel xef Paco Pérez.
Embotits catalans com el fuet, el bull blanc i negre, formatges, pernil ibèric, salmó i pa casolà, acompanyat d’una amanida de fruites per compartir, els dolços com un croissant i un xuxo de crema i una safata amb mel i mató, fruits secs, crema de xocolata pròpia i diferents tipus de mantega. Un esmorzar amb productes de proximitat molt complet i on, a més a més, es podien escollir diferents ous al gust. Dos tipus de sucs diferents cada dia i un bon cafè.
A mig matí, teníem reservada una classe de golf amb el Mathias, un dels professors de club. Com que plovia no vam sortir al pitch & putt i ens vam quedar millorant els tirs en el camp de pràctiques. Va ser la meva primera presa de contacte amb el golf i l’experiència va ser boníssima. Ens vam divertit molt.
La intenció era anar fins a Figueres on, casualment, aquell dissabte es celebrava la Fira de la Santa Creu. Una festivitat local que omple el centre de la ciutat de mercats artesanals, de menjar i antiguitats. Un molt bon pla que desgraciadament es va cancel·lar degut a les fortes pluges del matí i que vam substituir per anar a fer unes copes de vi i provar algunes de les varietats més significatives de les bodegues del Grup Castell de Peralada.
A mitja tarda ja havia parat de ploure i ens esperaven a l’emblemàtic Castell de Peralada per fer-nos un tour guiat personalment per la directora del museu, per les instal·lacions del monestir i de tot el recinte del castell mentre ens explicaven gran part de la història de la zona. La Maribel ens va fer un tour de 10. Ens va saber transmetre la seva passió per l’art i la historia que hi ha dins les muralles del castell. El museu és un antic monestir que ja val la pena visitar només per la seva arquitectura i on, a més a més, hi ha unes col·leccions de vidre i ceràmica, un museu del vi i una de les biblioteques més boniques que hem vist mai.
En el Museu del Vi hi ha una exposició d’objectes relacionats amb la cultura del vi, datats des del segle XIV, amb precedents de l’antiguitat. Està ubicat en una part de les antigues bodegues dels frares carmelites que habitaven el convent, on va iniciar-se l’elaboració de vins al segle XIV.
El Museu del Vidre és el més important d’Espanya, com a col·lecció feta per un sol propietari, i un dels més significatius del món entre les col·leccions privades. Té més de 2.500 peces de vidre antic que recorren des de l’Egipte faraònic fins al segle XIX.
La col·lecció de ceràmica compta amb unes 1.000 peces, quasi totes espanyoles datables entre els segles XIV i XIX. Entre les quals, destaquen les diferents sèries catalanes, així com les rajoles d’“oficis”, o les rajoles de calaveres del segle XVI del Convent dels Àngels de Barcelona.
Al convent, hi ha una església gòtica a la que sovint s’anomena “la capella del Castell” però que realment és l’església del convent i un claustre també del segle XIV perfectament conservat.
Un cop acabada la visita al museu, ens van fer un tour també guiat per la zona visitable del castell, actualment el Casino de Peralada. Es tracta d’un casino molt particular ja que han respectat al màxim l’antic castell per incorporar-hi les diferents màquines i jocs tot mantenint la seva essència, tapissos i murs. Un cop acabada la visita, van tenir el detallàs de regalar-me un lot de vins i cava de les bodegues Perelada per ser el meu aniversari.
Ja de tornada a l’hotel i per acabar d’arrodonir el dia vam anar a fer un menú degustació al restaurant de l’hotel, el restaurant L’Olivera. Vam fer el menú Sentits amb maridatge de vins, elaborat pel xef amb cinc estrelles Michelin, repartides entre varis restaurants, Paco Pérez. L’àpat va començar amb degustació d’olis d’oliva amb pa casolà i uns aperitius variats amb una copa de cava per anar fent boca, unes croquetes d’escalivada amb maionesa del seu suc, seguit de bou de mar, tomàquets i clorofil·les i per acabar els entrants, un plat de pop tot banyat amb un vi blanc de les bodegues de Perelada.
De segon podíem escollir entre bruixa a la menier o filet de vedella de Girona amb salsa cafè Paris, cremós de patata i patates soufflé. Els dos ens vam decantar per la carn i ens la van servir acompanyada d’un vi negre també de les pròpies bodegues. Per acabar, unes postres que semblaven fetes expressament per mi: un plat de diferents textures de xocolates de tota mena i vainilla amb una copa de vi dolç i, una selecció de Petit Fours amb una espelma per bufar les 33 primaveres. Un sopar de 10!
Al tornar a l’habitació ens hi havien deixat una altra sorpresa d’aniversari, una ampolla de cava ben freda i acompanyada de dolços. La veritat és que ens van cuidar molt durant tota l’estada i van ser molt detallistes amb nosaltres; sens dubte van fer que el dia fos molt especial.
El matí de diumenge teníem l’últim gran pla del cap de setmana. Així que després d’esmorzar vam fer via cap a la Finca Malaveïna, unes de les vinyes del Grup Peralada, d’on extreuen els vins 5 Finques i el que el propi nom indica, el Malaveïna. Allà, ens havien preparat un pícnic privat amb degustació d’aquests dos vins amb unes vistes magnífiques a les vinyes des d’on fins i tot es veia el mar. Des de l’hotel van preparat un assortit de formatges, fruites, entrepanets i un pastís de xocolata casolà boníssim. I des de les bodegues, concretament la Miriam, va encarregar-se de decorar i preparar el pícnic per deixar-ho de pel·lícula!
No hi havia manera millor de tancar aquest cap de setmana tan especial!