Search

Recordar per no oblidar a Phenom Penh

Phenom Penh és la capital de Cambodja, la ciutat més important i el millor lloc on conèixer la terrible i recent història que a patit aquest poble de la mà de Pol Pot.

La veritat és que nosaltres, fins poc abans d’arribar, no coneixíem la seva història. Sabíem de la guerra que havien patit i coneixíem el nom de Pol Pot però sense profunditzar.

Si la guerra de Vietnam va ser dura, arribar després a Cambodja i conèixer la seva realitat encara ho va ser més. I estem parlant de fa només 42 anys!! El 1975 el partit comunista dels Khmers Rojos liderats per Pol Pot va capturar la capital del país després d’una guerra civil que va deixar més de mig milió de morts. Durant 4 anys, una política d’extermini al poble de Cambodja va portar a 2 milions d’execucions en tot el país. Un genocidi que es va enfocar a eliminar a tots els intel·lectuals i a traslladar la resta de la població de la ciutat al camp, per aplicar un sistema d’extrem comunisme.

Phenom Penh no és la ciutat que més ens ha agradat, diguem que és una ciutat molt bruta i deixada. Molta brossa tirada pel carrer i el riu Tonle Sap al costat fa que sigui un niu de rates gegants!

Però no tot és negatiu, el Gran Palau i la Pagoda platejada són uns edificis espectaculars que reflexe’n l’estil budista de la capital amb el color daurat tant característic. Just al costat es troba l’avinguda Preah Sisowath amb unes vistes al riu i als temples magnífiques.

A primera hora del matí, un tuc-tuc que ens havia portat des de l’estació d’autobusos a un hostal al centre, ens va venir a buscar per fer una ruta tot el dia pel llocs més interessants. Així que van va portar directament als Killing Fields, un centre d’extermini convertit ara en museu. Una auto-guia va explicant cada part de la història i les atrocitats dels Khmers Rojos que portaven als presoners de la S21 per assassinar-los. És la mateixa sensació que visitar un camp d’extermini nazi. Una fredor recórrer tot el cos quan s’arriba al memorial Choeung Ek, un monument que s’utilitza per honorar a totes les víctimes causades pels Khmers Rojos i on es troben mes de 5.000 calaveres dels prop de 9.000 cossos que es van trobar en aquets caps d’extermini.

D’aquí ens va portar al Tuol Sleng, una antiga pressó de les S21 i, antigament una escola per nens, convertit també en museu on s’explica encara més com van ser aquells anys (1975-1979) de terror. El museu està molt ben explicat, amb imatges reals de com es vivia en aquest mateix lloc. Amb testimonis de l’època i dades esgarrifoses.

A més, també hi ha el Museu Nacional de Cambodja i altres temples interessants per visitar en la ciutat. Moure’s amb tuc-tuc és la millor opció per rapidesa y comoditat.

Una de les coses que més ens agrada nosaltres són els mercats locals i aquí és on es troba el Mercat Central de Phenom Penh. Ideal per provar el menjar típic i envoltar-se de costums autòctones, veure la gent com viu el dia a dia.