Search
Àsia / Dive / Indonèsia / La Volta al Món / Raja Ampat / Sud-Est Asiàtic

RAJA AMPAT, EL SOMNI DE TOT SUBMARINISTA

Raja Ampat és el destí somiat de qualsevol amant del fons marí. Vam tenir la gran sort i oportunitat de anar-hi de la mà de Meridian Adventure Dive Resort que ens va oferir un pack amb 6 dives a les aigües d’aquestes illes de Papua Occiental.

Per arribar a Raja Ampat s’ha de volar fins a Sorong, una ciutat a l’extrem oest de l’illa de Papua que forma part d’Indonèsia. Des d’allà, cada matí surten ferris fins a Waisai, la capital de Raja Ampat, que triguen unes dues hores en arribar.

Meridian Adventure Dive Resort està a Waisai mateix, ben a prop del moll. Aquí ens hem quedat 4 dies sencers per gaudir no només del dive sinó també de les altres activitats que ofereixen. És un resort totalment nou i d’estil occidental amb totes les comoditats just davant del seu propi moll on tenen 5 embarcacions preparades per sortir a navegar amb tot l’equip d’immersió.

   

Això sí, a Raja Ampat el més important és el món submarí i aquí a Meridian Adventure Dive tenen el millor equipament. Totalment nou i de primera qualitat, et deixen un ordinador personal per tots els dives, cosa que pocs centres fan i d’aquesta manera es poden tenir totes les dades de les immersions controlades. Un cop allà i veient tot això vam decidir que no trobaríem cap lloc millor on treure’ns l’Advanced Open Water. Així que vam organitzar-ho amb el nostre instructor, l’Ezra, i vam escollir les especialitats que més ens van cridar l’atenció: busseig profund (obligatòria), busseig amb corrents, identificació de peixos, busseig nocturn i orientació subaquàtica (obligatòria).

Teníem el planning de cada dia molt ben organitzat i, tot i que el dia que vam arribar diluviava i no vam poder anar a visitar la població de Waisai, la resta de dies per sort el temps va acompanyar. Vam arrancar el segon dia ben aviat al matí amb el nostre primer dive al paradís dels submarinistes. La primera immersió del dia va ser amb fortes corrents a Sardine; tot i alguna complicació deguda a la corrent, que era molt forta, el nostre primer contacte amb Raja Ampat sota l’aigua ens va al·lucinar. La infinitat de peixos de tots tipus, colors i tamanys que s’hi troben és increïble.

El segon, aquest cop a una paret immensa, Friwen Wall, va ser també genial sobretot per l’activitat que hi anàvem a fer, identificació de peixos, com a part del curs. On millor que en un dels fons marins amb més biodiversitat del món per aprendre sobre peixos?

Tot i que el busseig va ser el protagonista i la raó per la que visitàvem Raja Ampat, hi ha més a veure també a la superfície així que vam anar a Friwen Village. Està en una illeta on vam tenir l’oportunitat de conèixer els seus habitats que de seguida van acostar-se a fer-se fotos amb nosaltres. La vida a les illes ens va  recordar molt a Fiji, tant per les seves platges paradisíaques com pels seus habitants i modus vivendi. Realment Raja Ampat té molt poc a veure amb Indonèsia, és un altre món.

El tercer dia el vam començar amb una navegació d’una hora cap el que a Meridian Adventure Dive anomenen Paddle Boarding Paradise, una zona envoltada dels illots que caracteritzen Raja Ampat on l’aigua, al estar envoltada de petites illes, és plana i calmada. Allà vam fer paddle surf amb uns paisatges de fons que tallaven la respiració. Aquell dia vam fer tres immersions: el busseig a 30 metres de profunditat a Batu Lima, l’orientació a Mioskon i el nostre primer busseig nocturn a Saonek Monde. Les immersions de dia van ser senzillament espectaculars, vam veure taurons, diverses stinger ray i fins i tot una eagle ray enorme entre milers de peixos i coralls de colors, amb alguna tortuga inclosa.

El nocturn va ser segurament el més emocionant, ja que era el nostre primer dive de nit i la sensació és totalment diferent. És brutal estar dins la immensitat del mar negre i fosc i veure com les criatures marines es comporten de manera totalment diferent. La majoria de peixos que veiem actius de dia estaven ara dormint i vam veure’n d’altres que no es veuen de dia. Això sí, segurament el que més ens va agradar va ser apagar les llanternes per quedar-nos dins la foscor total i remoure l’aigua per veure brillar el plàncton com no havíem vist mai fins aleshores. És senzillament màgic i molt difícil de descriure. S’ha de viure!

El quart dia vam bussejar a Sawandarek JettyYenbua Jetty, dos bussejos increïbles que vam acabar entre les fustes del dos antics molls ens els que centenars o milers de peixos es refugien de depredadors. Tot seguit, vam anar a visitar un altre poblet a Yenbua que ens va tornar a transportar directament a Fiji. Un carrer central de sorra amb cases a banda i banda. Nens jugant, adults cuinant i molta pau i tranquil·litat en aquesta preciosa illa.

Les tardes dels passàvem relaxant-nos a la piscina del resort i preparant la teoria del curs pel dia següent. El propi resort també té restaurant que ofereix dinar i sopar a la carta. Nosaltres vam menjar allà cada dia, amb uns contundents esmorzars que no podíem ni acabar-nos i ens guardàvem per després de bussejar i amb plats locals que també cuinen en el restaurant.

Raja Ampat ha estat una increïble experiència. A través de Meridian Adventure Dive hem pogut obtenir el certificat Advanced en un fons marí difícil de superar, la bona fama se la mereix. Sens dubte al ser un lloc aïllat, de no fàcil accés i encara poc explotat pel turisme fa que sigui molt més bonic. Hi ha un taxa de turisme de 1 milió de rupies (60€) que s’ha de pagar per entrar a Raja Ampat i bussejar en les seves aigües. Aquesta taxa és vàlida per tot un any, nosaltres esperem poder-la aprofitar un altre cop i tornar ben aviat per descobrir més racons d’aquest increïble arxipèlag.