Search

ISLÀNDIA CAMPERVAN

Hi ha certs viatges que queden marcats en la retina per sempre i no sòls per l’esplendor del destí, sobretot per la manera en que es viatja. Islàndia és un d’aquells llocs que recordarem amb el temps i segurament hi tornarem per conèixer-la en una altre època de l’any.

Des de que en vam iniciar a les rutes amb camper a Nova Zelanda i passant per la costa oest dels Estats Units, ràpidament ens vam posar entre cella i cella que la següent ruta havia de ser a Islàndia. Tenim clar la manera com volíem visitar aquesta illa i només ens faltava saber el quan.

D’entrada cal dir que és un destí fàcil per fer-hi ruta. Només hi ha una carretera principal que dona la volta sencera i molts dels punts d’interès estan en el seu voltant. L’illa esta totalment adaptada a acollir visitants, de fet des de la pandèmia es van doblant any rere any, sobretot en temporada d’estiu i els propis locals han vist en el turisme un incentiu econòmic on invertir. Desenes de granges que abans es dedicaven exclusivament a la producció agrícola o ramadera, ara han construït algunes habitacions o petites cabanyes per allotjar turistes que amortitzen en un sol any. Hi ha una amplia oferta de cotxes de lloguer i de campervans i, des de fa uns anys que s’ha limitat la pernoctació d’aquests vehicles en els càmpings, reduint així l’opció de dormir a qualsevol indret del país.

La mesura és bona per tenir-ho controlat tot i que trenqui la màgia de passar la nit allà on es vulgui. De fet, hi ha una gran oferta de campsites per tot arreu (es poden veure a la app Park4night) el problema és que fora de temporada d’estiu alguns d’ells estan tancats i dificulten, en els llocs més aïllats, trobar un espai on passar la nit. Hem de dir que tots els càmpings que vam anar estaven amb bones condicions, amb banys, molts amb dutxes i alguns amb cuines. N’hi ha que tot i estar tancats, deixen la instal·lació oberta i passen a cobrar o deixen una caixa on pagar el dia següent pel matí.

Nosaltres vam agafar una camper a través de NORDIC CAR RENTALS, que ofereixen també cotxes de lloguer. Ens van preparar una Mercedes Vito totalment equipada amb una calefacció independent que ens engegàvem cada nit, sacs de dormir, coixins, llençols i tots els estris de cuina amb un fogonet inclòs. A més ens van donar un wi-fi portàtil que ens va permetre estar connectats durant tots els dies. Vam fer un total de 2.800 Km i no vam tenir cap tipus de problema. Les rodes, amb claus integrats, ja estaven preparades per conduir sobre neu i gel.

En un viatge a Islàndia per fer la volta sencera a l’illa creiem que es necessiten com a mínim 10 dies. Nosaltres li vam dedicar un total de 14 i, tot i que no vam anar amb presses, tampoc ens en va sobrar cap. De fer ens van faltar varis llocs on anar.

Hi ha dos punts que tenen un impacte directa en un viatge a Islàndia. Un és, tal i com hem comentat, la forma en que es visita: viatge organitzat, transport públic, cotxe de lloguer i hotels o camper/autocaravana. I l’altre important és en l’època en que es decideix anar-hi.

No té res a veure l’estiu de l’hivern. Poden ser dos viatges completament diferents tot i ser en el mateix destí. De fet, creiem que son 3 les estacions ben marcades i que cada una té els seus pros i els seus contres:

L’hivern és la temporada de fred i neu. L’illa s’amaga sota una capa blanca que a vegades impossibilita transitar per certes carreteres. No tots els punts d’interès són accessibles i és complicat fer trekkings a causa de les temperatures. Això sí, es poden veure aurores boreals i visitar les coves de gel per dins. Hi ha poques hores de llum natural fet que limita el temps per visitar. Personalment, creiem que fa massa fred com per viatjar amb camper.

La primavera, és quan hi hem estat nosaltres, és l’època del desgel. Hi ha poc turisme, sovint sense ningú en els punts més atractius. Tot i que encara fa fred, es prou suportable i no hi ha problemes per anar amb camper. Les cascades estan arrebossar d’aigua, es poden veure balenes, els primers pufins i si s’està de sort, es poden caçar les últimes aurores boreals de la temporada. Els dies son molts llargs, amb més de 15 hores de sol, i dona temps per aprofitar-los completament. Per contra, els paisatges no són els més bonics. L’illa es transforma de color groc, de vegetació seca i no tots els equipaments estan oberts. Ja no es poden visitar les coves de gel i alguns dels punts més elevats segueixen tancats fins l’estiu.

L’estiu és el pic més alt de turisme, quan es concentra més gent. S’han de reservar alguns dels allotjament i dels càmpings per tenir lloc i això fa que sigui tot més planificat. Segueix havent-hi moltes hores de sol però sempre envoltat de gent. L’illa es transforma en un color verd exuberant, amb paisatges impressionants. Les temperatures son suportables, es pot fet caiac pels glaciars i estan totes les carreteres obertes. Ja no es veuen aurores i les coves de gel són inaccessibles.

A nosaltres ens venia de gust viatjar fora de temporada i sincerament ho vam gaudir moltíssim. Poca gent i molta tranquil·litat. Cada dia anàvem avançant i ens quedàvem a dormir allà on més ens veia de gust. Aquesta va ser la nostra ruta de 14 dies:

Vam decidir començar pel sud perquè vam veure que era on més coses teníem per conèixer i segurament on més temps li dedicaríem. Així si ens quedem curts de dies podíem fer la zona nord més ràpida. També perquè al nord feia més fred i teníem l’esperança que una setmana més tard seria més agradable per visitar.

A nivell de naturalesa, Islàndia està al nivell de Nova Zelanda o la Patagònia. Paisatges de somni amb infinitat de cascades, volcans i platges de sorra negra. És un destí per fer excursions, la del trekking pel glaciar Solheimajokull i visitar algunes de les aigües termals que hi ha per tota l’illa són gairabé obligades. Recomanem reservar-les amb HOLIDAY TOURS, professionalitat i una gran quantitat d’opcions.

Islàndia no és un país barat. Viatjar amb camper garanteix un estalvi amb allotjaments i menjar, ja que la majoria d’àpats ens els cuinàvem nosaltres. A més, ens vam portar menjar des de casa que va abaratir les primeres compres. El preu de la gasolina en l’època que vam estar era superior als 2€ al litre i una nit en un dels càmping són entre 12-16€ per persona.

Amb poc més de 4 hores de Barcelona es troba aquesta illa a cavall d’Europa i Amèrica. Assentament dels vikings fa més de mil anys, vam trobar a faltar profunditzar una mica més en tota aquesta cultura nòrdica.

Estem convençuts que hi tornarem, segurament en una altre època, a l’estiu, per conèixer el país diferent. El que crec que no canviarem és la forma i és que viatjar amb campervan cada cop ens atrapa més!