San Juan era la part que més ganes teníem de conèixer i ens l’havíem deixat pel final dels 10 dies que passàvem a Puerto Rico. Deu dies que no eren suficients per veure tot el que volíem ja que no ens va donar temps d’anar a Culebra o Vieques, dues petites illes a l’est que són una autèntica joia pel que fa a platges i naturalesa. Tampoc vam poder fer una excursió a El Yunque, la muntanya més alta i que es pot visitar per fer trekkings per la selva.
També s’ha de dir que en aquestes alçades del viatge estàvem recorrent molt més lents que si haguéssim visitat Puerto Rico ens unes vacances convencionals i, estem convençuts que hagués donat temps de veure-ho tot. Nosaltres volíem dies de visita i dies de platja per aprofitar els últims rajos de calor abans de tornar i a San Juan ho teníem tot.
Una de les millors recomanacions per visitar la ciutat de San Juan es quedar-se a dins de la ciutat emmurallada, a l’Antic San Juan. Aquest espai es declarat per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat des de 1983.
Inicialment, amb l’arribada de Colón a Amèrica, l’illa es va fundar sota el nom de San Juan (San Juan Bautista) i la seva capital amb el nom de Puerto Rico, degut al seu port estratègic per combatre l’arribada dels enemics amb els dos morros principals, San Felipe i San Cristòbal. Amb el pas de temps però es van anar intercanviant els termes per tradició oral fins a dia d’avui.
Una molt bona opció només arribar és fer un dels free tours que s’organitzen cada dia per dins de la ciutat emmurallada per conèixer de primera mà part de la història i la cultura porto-riquenya.
Nosaltres vam tenir la gran sort d’allotjar-nos en uns B&B preciós al centre de l’Antic San Juan, el Casa Sol Bed and Breakfast. Una casa colonial tota reformada amb 5 habitacions molt ben decorades i amb un tracte molt familiar, on els propietaris viuen a la part de dalt i ens van cuidar com si estiguéssim a casa amb uns esmorzars saludables de primera. La nostra experiència AQUÍ.
Dins de la ciutat emmurallada es pot anar a visitar els dos castells principals com el de San Felipe o San Cristòbal, fortificacions històriques que marquen la ciutat en l’època de la conquesta. El Museu de les Amèriques amb el seu pati d’armes central és un clar exemple de l’arquitectura del moment juntament amb l’església de San Juan Baptista. Una de les zones més mítiques és el mural que hi ha pintat en el carrer San José amb la bandera de Puerto Rico que actualment es troba pintada de negre en senyal de protesta en contra de les polítiques corruptes del govern.
Es pot passejar per tot el passeig que recorre la muralla que encara queda en peus o els carrerons del centre en busca de les cases colonials que ara estan pintades amb colors pastels.
El restaurant Barrachina diuen que és on es va inventar per primer cop la Pinya Colada i et venen un got per $8, això sí, està molt bona. Nosaltres recomanem anar a sopar una nit a La Casita de los Rones, un petit restaurant al centre del parc que ofereixen una carta amb menjar típic de Puerto Rico i a més, una carta amb tot de begudes que giren al voltant del rom. Una experiència boníssima per gaudir de la gastronomia local i de la seva beguda estrella. A més, es poden fer cates de rom i per suposat s’han de provar les diferents Pinyes Colades que preparen al bar de la terrassa, estan increïbles.
Nosaltres vam degustar per primer cop el Arroz con Habichuelas, el plat típic per excel·lència a més d’un pollastre al rom boníssim i un peix local arrebossat amb rom.
Un dels restaurant de moda que es troba al centre, en un carrer empedrat que recorre la ciutat emmurallada de punta a punta, és el Pirilo Pizza Rústica, sempre ple de locals ofereixen unes pizzes i pastes de mort. També tenen plats típics de l’illa així com una selecció de cerveses locals i ambient caribeny molt guapo.
Un dels matins, el dia d’Acció de Gràcies que tan celebren els americans, vam anar caminant a la platja de Puerta de Tierra on vam gaudir gairebé sols de la bona temperatura i l’aigua de l’Atlàntic que banya aquestes costes.
Aquella mateixa tarda vam decidir anar a veure altres racons de la ciutat no tan turístics en busca de música i festa local. Així que vam acabar a La Placita de Santurce on celebraven l’encesa de les llums de Nadal amb una festa amb grups i música local. Tot un espectacle al carrer amb cerveses i crestes farcides a cada cantonada. Santurce és un bon lloc per conèixer l’ambient més nocturn en llocs com El Local o El Hangar.
L’últim dia abans de marxar de Puerto Rico vam voler visitar la zona de Condado, força coneguda i transitada on hi ha algun carrer comercial amb botigues i restaurants a més d’una llacuna ben plana i una mica de platja al nord. Aquella última nit vam fer el comiat en un dels millors hotels de tota l’illa, un comiat de primera en el O:LV Hotel. Just davant de la llacuna està aquest hotel boutique, un edifici de 6 plantes amb una terrassa increïble on es troba un petit restaurant, una infity pool, i un jacuzzi envoltat d’hamaques per gaudir de les impressionants vistes. No vam poder acomiadar millor aquesta petita illa caribenya que en una suite de luxe i brindant amb cava per tornar el més aviat possible. Puerto Rico s’ho val!