La primera escapada de l’any vam decidir-nos per descobrir la tranquil·litat de l’interior de Catalunya. Vam passar un parell de dies a Solsona i vam aprofitar per conèixer Cardona i El Miracle, dos llocs que, a diferencia de la capital del Solsonès, no hi havíem estat mai.

El nostre allotjament va ser l’Hotel La Freixera, un petit hotel ubicat al casc antic de Solsona, just al cor de la ciutat. La casa, que data del segle XIV, és una construcció plena d’història. L’edifici original es conserva impecable, amb parets de pedra que parlen de l’antiga ciutat, però al mateix temps, l’hotel ha sabut adaptar-se als temps moderns amb una reforma que respecta el seu caràcter i li afegeix comoditat.
Les habitacions són úniques, i cadascuna té la seva pròpia personalitat, amb detalls que fan que sigui més acollidor.
A la planta baixa s’hi prepara l’esmorzar. I és que l’Hotel La Freixera té una proposta gastronòmica molt especial, amb productes locals i de proximitat. Ens vam delectar amb embotits d’una qualitat excel·lent, truites amb ous orgànics, suc natural i pastes acabades de fer que que ens marcaven el camí de bon matí. A més, la Gemma, qui recentment ha agafat les regnes de l’hotel, ens va atendre amb molt d’afecte i ens va explicar una mica de la història de l’allotjament. Ens va recomanar una sèrie de plans molt interessants per la zona, i així vam poder aprofitar al màxim el cap de setmana.

El dissabte al matí, després d’aquests esmorzars tan deliciosos, vam emprendre la ruta cap a Cardona, per veure les famoses Mines de Sal, un dels llocs més emblemàtics de la zona.
La història de les Mines de Sal és fascinant i es remunta a l’època romana, quan ja es començaven a explotar les reserves de sal de la muntanya. Aquests jaciments de sal han estat una de les explotacions més importants del país, i la sal va jugar un paper essencial a l’economia medieval i moderna de Catalunya, ja que era un producte important que es feia servir tant per la conservació d’aliments com per la seva utilització en altres indústries. Per cert, com molta gent sap, d’aquí sorgeix el terme de “salari”, quan se’ls hi pagava als miners amb bosses de sal que ells mateixos extreien.

Durant la visita, vam baixar a les profunditats de la mina, i la guia ens va explicar com, al llarg dels segles, les mines han estat treballades de manera artesanal, i com la sal de Cardona va ser una de les fonts d’ingressos més importants per la zona. Les formacions de sal són espectaculars, i la la visita va ser una immersió total en una part de la història de Catalunya que no molta gent coneix.
Després d’aquesta visita, vam dinar al centre de Cardona i ens vam preparar per una altra experiència que recomanem fer: la visita al Castell de Cardona. Aquest castell és una de les fortaleses medievals més ben conservades de Catalunya, i la seva història és una de les més fascinants del país. El castell es va construir al segle IX per defensar la vall del Cardener, però al llarg dels segles ha tingut diversos usos i transformacions.

La visita guiada ens va permetre conèixer la història del castell des dels seus inicis fins als nostres dies. Un dels aspectes més sorprenents és que el castell va ser residència de la poderosa família Cardona, una de les dinasties més importants de Catalunya durant l’edat mitjana. A dins del castell hi ha la imponent església de Sant Vicenç, que destaca per la seva arquitectura romànica i les pintures que hi ha al seu interior.
El castell de Cardona va ser un punt estratègic per al control de la zona i va influir molt en els esdeveniments de la història de Catalunya. Va ser un emblema de la resistència durant les guerres medievals, i fins i tot va ser escenari d’importants batalles durant la Guerra de Successió.

Un dels moments més espectaculars va ser quan vam pujar fins a la torre de l’homenatge, des d’on es té una vista panoràmica increïble de tota la zona de Cardona i els voltants i, que ens va coincidir amb una posta de sol increïble.
El dia següent, després de donar una volta matinera pel casc antic de Solsona i acomiadar-nos de l’hotel La Freixera, vam dirigir-nos a un petit poble molt especial: El Miracle.
El motiu era fer un tast de vins en el Celler del Miracle i conèixer el Santuari, sens dubte, el cor del petit poble. Aquest complex religiós, situat en un entorn natural privilegiat, té una història que es remunta al segle XIII. La llegenda explica que es va descobrir una imatge de la Mare de Déu en una cova, la qual va començar a ser venerada per miracles i curacions.

L’església que actualment es conserva va ser erigida al segle XVII i destaca per la seva arquitectura barroca, sobretot amb el seu retaule, una autèntica joia que reflecteix la grandiositat i el detallisme de l’estil barroc.
Nosaltres vam realitzar una visita anomenada “Barroc i Vi” on ens van acompanyar a donar una volta pel Santuari, i ens van explicar la història i curiositat de l’espai.
El projecte d’aquesta bodega ha anat evolucionant en els últims anys amb més vinyes a tocar del mateix Santuari. Els seus vins reflecteixen l’ànima dels seus creadors i el caràcter únic de la comarca, amb raïms cultivats en terres pobres i un clima de muntanya.

La cata es va realitzar al voltant del mateix celler, on ens van guiar per una selecció de vins de la pròpia producció, i des d’on vam poder observar nosaltres mateixos tot el procés. Acompanyats d’una explicació detallada sobre el cultiu i les característiques dels raïms, vam poder gaudir de les diferents tonalitats i aromes que cada vi oferia. Els vins van ser maridats amb embotits típics i formatges de la zona, amb una combinació perfecta de sabors que ens va permetre apreciar encara més la riquesa gastronòmica del territori.