Mai abans havíem anat a visitar el Solsonès però un bon motiu va fer que aquesta fos la primera petita escapada per Catalunya de l’estiu: una masia catalana del segle XI totalment restaurada i convertida en un allotjament, l’Hotel Casa Albets.
El Solsonès és una comarca prepirinenca, situada geogràficament al centre de Catalunya i que combina paisatges de muntanya amb boscos, rius i llacs de colors ben vius amb camps de cultiu que donen la sensació d’estar en un clima ben rural.
No és casualitat que aquest territori se li digui “la comarca de les mil masies” i és que miris on miris es veuen masies antigues, construïdes amb pedres i moltes reformades i transformades en vivendes particulars, en restaurants o en hotels com el de Casa Albets.
El Solsonès és un lloc on anar a desconnectar, on fugir de les grans aglomeracions de les ciutats i agafar-se uns dies amb calma, respirar aire pur de les muntanyes i fer algunes de les activitats que ofereix un paratge com aquest. Activitats esportives com l’esquí o aquàtiques com el kayak o el pàdel al pantà de la Llosa de Cavall, activitats gastronòmiques o culturals, descobrint la història del la seva capital, Solsona, amb edificis gòtics molt representatius que vam aprofitar per conèixer l’últim dia. Un casc antic de pedra que convida a passejar per dins de la muralla i fer un recorregut històric a només 10 minuts de Casa Albets.
HOTEL CASA ALBETS
Un parell de dies són els que vam passar en aquesta masia catalana convertida en un hotel boutique de 4 estrelles i amb 9 habitacions i un restaurant on s’ofereix menjar vegà i 100% ecològic, on molts dels productes surten de l’hort que cultiven allà mateix.
Només arribar, després de fer el check-in i de que la Megan, la seva propietària, ens expliques algunes de les curiositats de la zona i de la masia, vam començar una de les activitats gratuïtes que es poden fer en 30 minutets: una visita autoguiada per tota la propietat amb més de una vintena d’explicacions culturals i arquitectòniques en cada una de les cambres. Està molt ben pensat ja que dóna una idea de com es vivia fa gairebé mil anys, per què servien i quin era la funció de les habitacions on ara dormen els visitants.
La nostra, La Caseta del Pa, és una de les dues habitacions que s’han creat a posteriori. Una cambra nova i moderna, on hi ha l’antic forn de pa a dins, de pedra i molt ben conservat. Mobles de fusta artesanal i un detall que ens va agradar molt: en un dels coixins hi havia herbes aromàtiques que relaxen a l’hora d’anar a dormir. Una habitació ideal per les parelles que estan d’escapada romàntica ja que té un gran finestral des d’on es veu la posta de sol des del jacuzzi que hi ha davant del llit.
A l’hotel hi ha la possibilitat de llogar bicicletes per fer una volta per la zona o simplement anar a fer algun dels tres trekkings senyalitzats que comencen a la masia i passen pels boscos del voltant. D’aquí poc tenen la intenció de fer-hi una piscina i un spa, des d’on es podrà gaudir de les espectaculars vistes, sobretot quan es pon el sol.
Un dels atractius de Casa Albets és poder gaudir l’experiència del seu restaurant que ofereixen àpats totalment vegans. El millor és que no cal ser vegà per menjar vegà i per tant, s’hi pot anar a gaudir de plats diferents i ecològics i deixar-se portar pels nous sabors. Tenen una cuina molt ben aconseguida que a nosaltres personalment ens va agradar molt. Vam sopar-hi les dues nits, a l’antic paller convertit en sala per sopar les nits d’estiu. Cada vespre ofereixen un menú per escollir entre tres plats d’entrants, de principals i de postres.
Vam provar ingredients que no coneixíem com el seità, la sobrassada de moniato o el tempeh. La veritat és que va ser tota una experiència culinària, tots els plats són molt elaborats i pensats perquè els que no som vegans també els gaudim.
Per esmorzar la tònica era la mateixa, menjar ecològic i vegà, on es podia escollir entre el dolç: amb torrades amb melmelada casolana i pa de pessic, el salat; amb tofu, formatge vegà i la sobrassada o un mixt. Tot acompanyat de suc, cafè i fruita sota els primers rajos de sol del dia.
Així doncs vam passar un parell de dies magnífics, molt gratificants després de tant de temps confinats i sempre seguint totes les mesures de seguretat com la mascareta, la distància i el gel desinfectant. Aquestes escapades ofereixen la possibilitat de descobrir petits racons del país a només una hora i mitja de la capital catalana. Un lloc ideal per desconnectar, amb un tracter proper i sobretot familiar, amb la Megan i en Joel que hi han creat aquí la seva vida.
Un d’aquests llocs que recomanem fermament anar és el pantà de la Llosa de Cavall, que queda a vint minuts de Casa Albets. Una aigua turquesa convida a banyar-se rodejat de muntanyes, amb un paisatge de pel·lícula tret de les millors zones de Canadà. Nosaltres vam llogar un caiac per fer una volta d’un parell d’hores per les entrades i els diferents racons que envolten el pantà amb Kayak K1, una companyia molt ben gestionada que ofereix pàdel surf, caiacs dobles o individuals i un patinet amb tobogan per les famílies amb menuts. Disposen de bosses impermeables pels objectes personals i armilles de salvament. Recomanem reservar s’hi es va en cap de setmana.
Una jornada molt divertida, on ens va acompanyar el sol i vam poder banyar-nos i gaudir d’aquesta activitat que ens va encantar. Després de dinar a St Llorenç de Morunys vam enfilar cap al mirador de la Creu de Codó per acabar el dia amb unes vistes fantàstiques de tota la vall.