El Taj Mahal, a Agra, és una de les 7 Meravelles del Món i és l’edifici més gran que s’ha construït mai per amor. La seva construcció relata la història d’amor de l’emperador Sha Jahan que, quan va morir la seva segona dona, Mumtaz Mahal al donar llum a el catorzè fill, li va construir aquest mausoleu.
El 1631 va començar la construcció del mausoleu que va durar un total de 22 anys, el mateix nombre de cúpules que hi ha en el Taj Mahal. Van fer falta més de 20.000 treballadors i un miler d’elefants per transportar el marbre blanc.
Es diu que la seva dona, abans de morir li va demanar 4 desitjos: que fos un bon pare, que es tornés a casar, que li construís una tomba en comptes d’incinerar-la i que la visites cada aniversari.
El Taj Mahal té un estil inspirat en una arquitectura persa, islàmica i indica. En aquell moment la cultura del país estava acostumada a incinerar els cossos en comptes d’enterrar-los i es va adoptar aquest tipus de mausoleus dels països veïns com l’Iran. A més, al voltant de l’edifici hi ha 4 minarets, típics de l’islam tot i que en aquell moment el país el dominava l’imperi mogol.
És un edifici completament simètric menys en el seu interior, on la tomba de l’emperador Sha Jahan, que va sé enterrat a posteriori, al costat de la de seva dona trenca aquesta simetria. De fet, el cossos no estan enterrats a dins de les tombes sinó un quants metres més avall a l’interior de l’edifici.
La història del emperador no va tenir un bon final. Els últims anys de la seva vida, el seu propi fill el va fer presoner en el Fort Vermell d’Agra per fer-se amb el poder. De fet, es diu que es van empresonar perquè no es gastes tota la riquesa de l’imperi amb l’idea de construir un segon Taj Mahal per ell just a l’altre banda del riu, aquest cop de color negre. A la seva habitació en el Fort Vermell d’Agra va morir venien cada dia l’edifici que havia construït i va ser enterrat en el Taj Mahal al costat de l’amor de la seva vida.

Estaven allotjats en un hotel ven a prop del mausoleu, en el Ekaa Villa, un nou hotel amb totes les comoditats que es poden demanar. Net, acollidor, amb un restaurant amb menjar local boníssim i amb la possibilitat de realitzar excursions per Agra per veure, no només el Taj Mahal sinó totes les altres atraccions de la mà de Travel Sense India. La nostra experiència en els tres dies d’estada AQUÍ.
La nostra visita al Taj Mahal va ser espectacular. Ens vam quedar fascinats davant d’un dels edificis més imponent que hem vist mai. Els amics de Travel Sense India ens van venir a buscar a les 5:30 del matí amb una sorpresa ben especial: una carrossa típica índia per portar-nos cap a l’entrada. Com ja havíem agafat les entrades per internet (1100 INR + 200 INR pel mausoleu) no vam haver de fer cua i a les 6, just al obrir les portes ja estàvem a dins. Recordar que tots el Divendres el Taj Mahal està tancat i no es pot visitar.

Els primers instants encara són sense sol, quan el cel comença aclarir-se i desapareix aquella boira baixa de bon matí. Mica en mica comença aparèixer el sol per l’horitzó, darrera del majestuós mausoleu mentre el jardins es comencen a omplir de gent.
Està prohibit entrar amb trípode però no va ser un gran problema ja que a dins hi ha molts locals disposats a fer-te les fotos des dels millors angles que ells ja coneixen de memòria. A banda i banda hi ha una mesquita i una casa de convidats on es poden fer fots precioses amb les portes d’entrada com a marc del Taj Mahal.
Nosaltres vam estar més de tres hores caminant i visitant els jardins, els patis amb les petites piscines si fent mil fotos d’aquest magnífic edifici. Tot seguit vam entrar a dins del mausoleu per veure la construcció interna amb les dues tombes asimètriques al mig. Realment s’aprecia més les dimensions i la bellesa de l’edifici des de la distància que no pas des de dins o just a baix.
El dia que hi vam entrar però no va ser el nostre primer contacte amb el Taj Mahal. Només arribar, el dia abans, vam anar a l’altre banda del riu, en el view point que hi ha davant, el Mehtab Bagh, lloc on s’havia d’aixecar el Taj Mahal negre. Des d’aquí es tenen unes vistes fabuloses a l’edifici amb el riu entre mig i a més es pot veure una posta de sol d’infart amb el colors vermells i taronja reflectits a la cúpula blanca del Taj Mahal. S’ha de pagar entrada i un altre cop no es pot portar trípode.

Els amics de Travel Sense India ens van organitzar dues sortides en els dos dies que teníem més a la ciutat d’Agra. La primer va ser un city tour molt recomanat pels punts principals de la ciutat. Bàsicament vam anar a veure el Fort Vermell i ens va encantar tota l’explicació que gira al voltant del Taj Mahal. Tota la historia del mausoleu lligada a la del fort i explicada per un local professional del turisme va ser molt interessant.
Era una ciutat emmurallada on vivien els gran emperadors mogols i des d’on es governava el país quan Agra era la capital. Avui en dia hi ha un part tancada al públic perquè es fa servir com a base militar. En el fort crida l’atenció, a més de les vistes increïbles al Tah Mahal i a la ciutat, el color vermell de la seva pedra i les construccions tan detallistes de l’interior. Una joia d’art!
Un de les coses que vam anar a veure és el Itimad Al-Daula, un altre mausoleu construït aquest cop per enterrar l’avi de Mumtaz Mahal (enterrada al Taj Mahal). Va ser precursor del Taj Mahal i, salvant les distancies, és interessant veure l’arquitectura mogol amb el marbre blanc davant del riu Yamuna.

Un dels dies vam anar a visitar el centre d’Agra. Els seus basars i el barri musulmà amb totes les parades al carrer. El guia de Travel Sense India ens va explicar menjars que encara no havíem provat i ens va ensenyar alguns dels temples més importants que hi ha al centre de la ciutat així com les mesquites locals.
El dia que marxàvem un tren nit cap a Varanasi, vam aprofitar la tarda per anar a un lloc que volíem veure des d’un bon començament. Es tracta d’un mirador just a la dreta del Taj Mahal amb unes vistes privilegiades al mausoleu. Esta ubicat davant mateix del riu i per accedir-hi s’ha de passar per un camí privat on els propietaris demanen una petita entrada a canvi. Realment val molt la pena, nosaltres hi vam anar per la tarda a veure la posta de sol i els propietaris de l’Hotel Ekaa ens van deixar el sari indi tradicional per poder fer unes fotos espectaculars. Vam estar sols completament fins poc abans de marxar que va arribar alguna persona més. Molt i molt recomanat per ser un lloc tan tranquil i amb el sol ponent-se per darrera el Taj Mahal just al nostre davant.

Han estat tres dies sorprenents a Agra, no només per haver-nos quedats bocabadats amb el Taj Mahal, que ens ha fascinat sinó també per la ciutat d’Agra, la qual no esperàvem gran cosa i hi ha molt a fer. Ens ha encantat tota la història que hi ha darrera aquesta meravella del món i en aquestes ocasions creiem que la millor opció és sempre que t’ho expliqui alguna persona local entesa en el tema. Estem encantats de la nostra visita i l’estada amb els amics de Ekaa i més aviat que tard i tornarem perquè és un lloc d’obligada visita al menys un cop a la vida.