Abans d’arribar al nostre següent destí, Takayama, vam decidir per una petita parada per conèixer un dels pobles més de moda de Japó: Shirakawago.
El propi bus que fa el trajecte de Kanazawa-Takayama ja fa parada en aquesta petita vil·la així que vam dedicar-li unes 4 hores per visitar-la, més que suficient per passejar i veure les cases tradicional d’alta muntanya.
Es pot visitar a qualsevol època de l’any, ara gairebé a l’estiu es veu tot verd, amb l’aigua del desglaç baixant pel riu, a la primavera amb les flors del cireres, a la tardor amb el contrast de les fulles marrons però la millor època ha de ser a l’hivern, amb tota la neu cobrint els carreres i les cases amb una imatge idíl·lica.
Aquest poble és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco gràcies sobretot a les construccions de les seves cases en l’estil gassho-zukuri, amb unes teulades fetes de palla i molt inclinades per suportar tot el pes de la neu. Antigament la part de dalt de la casa es feia servir per criar cucs de seda i la part inferior es deixava sacar abans de fer els teixits. Ara, moltes d’aquestes cases s’han convertit en restaurants, guesthouse o botigues de souvenirs.
La nostra recomanació és caminar i perdre’s pels carrers, que pocs n’hi han. Es pot entrar en alguna de les cases, visitar el museu a l’aire lliure de gassho-zukuri Minkaen o el temple Hongakuji. Hi ha un mirador amb vistes a tot el poble el qual es pot pujar caminant o amb bus però que nosaltres no hi vam anar.
És una bona escapada per fer una excursió d’un dia des de Takayama o Kanazawa. Des d’allà mateix es poden fer varies rutes de trekkings per la muntanya i un cop al poble vam creure que seria molt bona opció passar una nit en una de les cases, en un homestay, sense gairebé turistes, enmig de la muntanya i amb la màgia de la zona.
La ciutat de Takayama, a la regió de Hida, està enmig dels Alps Japonesos i és un destí molt comú per la majoria de viatgers. Els seus carrers amb edificis d’arquitectura tradicional que et transporten en el temps i els seus temples de les èpoques passades va fer que li dediquéssim un parell de nits per passar un dia sencer a la ciutat.
Tota la gastronomia de Takayama gira entorn de la famosa carn de Hida ja que es troba a pocs quilòmetres de distància. Es pot menjar aquesta carn a totes hores i són tots els comerços els que l’ofereixen cuinada de mil maneres diferents. Carn de Hida a la brasa, amb bao, crua com si fos sushi, a dins de la sopa o ramen de carn de Hida, el que es vulgui. Nosaltres vam aprofitar que teníem cuina per anar al supermercat i comprar-nos una safata per provar-la. Això sí, nomes quatre talls ja que és caríssima!
El centre històric es pot recorre molt fàcil a peu tot i que ara a l’estiu feia molta xafogor. Els carrers principals de Chinomachi, Ninomachi i Sannomachi estan conservat amb l’arquitectura de l’era Edo, amb cases antigues i tradicionals. Ara podem trobar restaurants, cafeteries, galeries i moltes botigues per turistes. Algunes d’elles són productores de Sake i es pot fer algun tastet abans de comprar-ne. A nosaltres ens va encantar el de llimona, el que ells anomenen Yuzu.
Una de les coses que més ens va agradar, a part passejar pel centre tot i que estava ple de turistes, va ser fer la ruta Higashiyama. És un passeig per l’est de la ciutat que travessa una zona plena de temples. En total són més de 3km i poden visitar 12 temples i santuaris per acabar en el parc principal de la ciutat, el Shiroyama Park. Durant el nostre passeig estàvem completament sols i, tot i que alguns d’aquests temples estaven tancats i només es podien veure per fora, ens va captivar les construccions japoneses i els jardins d’aquest recorregut, súper recomanable!