Search
La Volta al Món / Mount Yasur / Oceania / Tanna / Vanuatu

TANNA I EL VOLCÀ MOUNT YASUR EN ERUPCIÓ

Després de tants mesos, per fi havia arribat l’hora de dirigir-nos cap a Tanna, l’illa on es troba el Mount Yasur; el volcà en erupció més accessible del món. Des que vam saber de la seva existència que moríem de ganes d’anar-hi.

A la illa de Tanna, s’hi arriba des de Port Vila en un avió petit d’hèlices, pràcticament una avioneta, que ofereix unes vistes espectaculars a les illes que sobrevola. Allà, vam decidir anar a dormir el més a prop del volcà possible. Vam allotjar-nos amb en Morris i la seva família a Volcano Island Paradise, un homestay amb unes vistes al volcà espectaculars. La nostra experiència AQUÍ.

Només arribar, el Morris ens va venir a buscar per portar-nos cap a casa seva on passaríem els propers tres dies. La primera sorpresa va ser, un cop arribats a la casa, que el servei de transport tenia un cost addicional (del que no se’ns havia informat) de 40€. No és cosa del Morris només ja que tothom que vam conèixer que s’allotjava per la zona va haver de pagar el mateix, però està bé saber-ho per avançat ja que allà no hi ha manera de canviar diners i molt menys trobar un caixer. Estàvem ben bé enmig de la selva.

Aquella mateixa tarda vam anar de cap al volcà. L’imponent Mount Yasur té una alçada de 360 metres sobre el nivell del mar i això el fa molt accessible. Aquest volcà està permanentment en erupció des de fa segles, normalment controlada. El govern de Vanuatu el monitoritza per obrir i tancar l’accés segons el nivell d’activitat, i per tant perillositat:

  • Nivell 0: activitat baixa. Accés al cràter permès.
  • Nivell 1: activitat normal. Accés al cràter permès.
  • Nivell 2: activitat moderada-alta, alguna bomba de lava podria sortir fora del cràter. Teòricament l’accés està tancat.
  • Nivell 3: activitat alta amb explosions i expulsions de lava constants fora el cràter, grans núvols de fum i cendra. Accés al cràter tancat.
  • Nivell 4: gran erupció afectant amplies zones fora del volcà. Accés completament prohibit.

Pot un volcà en erupció ser segur? Bé, després d’haver-hi pujat sabem del cert que no, almenys no aquest tal com està gestionat. No és segur però és impressionant i hi tornaríem mil vegades, digueu-nos bojos. Nosaltres vam pujar-hi en grau 2 (així que realment les normes són allà per fer maco).

L’entrada és extremadament cara 9750 vatus (uns 75€ al cavi) per persona. És l’atractiu turístic principal no només de la illa sinó del país. Com nosaltres, la majoria d’estrangers van a Vanuatu en busca del volcà en eterna erupció. Després d’una explicació i una performance sobre les creences i rituals locals (una mica massa guiri i llarg pel nostre gust), vam pujar. Érem uns 40 i vam pujar en 4×4 fins quasi el cràter, i només vam haver de caminar uns 5 minuts fins a la cresta del volcà. S’hi puja just abans de la posta de sol per així veure-ho de dia però sobretot de nit que és el més espectacular ja que és quan realment pots veure les explosions de lava. És força sorprenent que la única protecció que hi ha en un volcà que escup lava és la d’un parell de treballadors que en el millor dels casos et diran força apàticament que no t’hi acostis massa. No hi ha barrera, ni res que se li assembli, cosa que li dóna un rotllo molt més salvatges i autèntic però també més perillós.

Un cop es fa de nit, l’única il·luminació que hi ha és la de la llum de la lluna i la luminescència de la lava i no reparteixen llanternes així que més val portar-ne una o fer servir el mòbil (si no se us queda sense bateria de fer milers de fotos i vídeos com en el nostre cas) ja que el camí és irregular i ple de pedres i ningú vol fer una mala passa i acabar dins el cràter. Cal també portar un mocador per protegir-se del fum ja que quan el vent bufa en contra costa respirar i una jaqueta, a dalt refresca.

Un cop ets a dalt és sincerament espectacular. Segurament el més impressionant que hem vist mai. Un cop a la cresta, pots anar caminant pel voltant del cràter, just pel precipici. Recomanem arribar fins al final, ja que les vistes no fan més que millorar ja que cada vegada pots veure més i més les explosions de lava. semblen focs artificials sortint de dins la terra. Et deixa sense paraules.

El Mount Yasur però, no és l’únic interessant que te la illa. Perdre’s per la selva i anar descobrint els seus poblats i habitants i veure com és el seu dia a dia és tota una experiència. La gent de Tanna és senzilla, humil i oberta. Estan encantats d’ensenyar-te, explicar-te i compartir una estona tot i que la comunicació no és massa fàcil. Per ells nosaltres som tant interessants i diferents com ells ho són per nosaltres així que l’intercanvi cultural i la fascinació és mútua. El turisme a Vanuatu és molt incipient. No es pot anar a Tanna i perdre’s aquests poblets!

En el que vam estar nosaltres tres dies, el petit poblat del homestay als peus del volcà, cada tarda fan una quedada d’homes a l’esplanada principal de la comunitat. Allà s’ajunten tots per veure kava i menjar pollastre a la brasa fet allà mateix. Una tarda van convidar al Marc anar i passar una estona amb ells. Ja sabíem que el kava de Fiji i el de Vanuatu no era ben bé iguals, hi havia un petit detall que marcava la diferència… A Vanuatu, l’arrel del kava se la posen a la boca en grans quantitats i la van mastegant fins a triturar-la. Un cop han aconseguit una pasta triturada, l’escupen i l’emboliquen amb un mocador molt fi. Un cop tenen l’arrel mastegada de tothom, li tiren aigua per sobre que es filtra pel mocador i s’obté el kava, aquesta beguda tradicional del país. Creieu que el Marc es va atrevir a provar-ho? Doncs no. Hi va haver-hi una petita intenció inicial però al veure el procés va ser millor deixar-ho córrer!

 

Tanna però no és només el volcà i els seus voltants, la zona de la costa té també el seu atractiu. Allà hi ha els únics resorts de l’illa (de moment) i zones per fer snorkel i punts de busseig. Vam decidir passar-hi un parell de dies i vam allotjar-nos al White Grass Ocean Resort, un resort a peu de mar. La nostre experiència AQUÍ.

Aquests dies els vam aprofitar per descansar i gaudir del fons marí, aquest cop fent snorkel ja que els famosos Blue Holes estan just al costat de l’hotel. Són “forats” al mar plens d’esculls de corall que es troben a pocs metres de la platja i tenen una profunditat mínima. Totalment accessibles. Estan molt a prop l’un de l’altre, a 5 minuts caminant, però si s’hagués escollir només un recomanaríem el 2.  

Tanna és una illa amb un desenvolupament molt incipient en la que es pot veure l’essència de Vanuatu. Passejar pels seus mercats, endinsar-se a la selva i anar descobrint petits poblats, explorar el desert de cendra volcànica i, com no, pujar al crater d’un volcà en erupció són raons més que suficients per dedicar-li uns dies.