Search
Amman / Jerash / Jordània / Orient Mitjà

AMMAN I JERASH, HISTÒRIA I CULTURA DE JORDÀNIA

Feia molt de temps que teníem en ment visitar Jordània, un dels països relativament propers, que més ens cridaven l’atenció a nivell cultural. Òbviament amb Petra a l’horitzó com el principal atractiu però també llocs interessants com bussejar en el Mar Roig, el famós desert de Wadi Rum i especialment banyar-nos en el Mar Mort.

L’any passat vam haver d’ajornar el viatge ja que només podíem anar-hi a l’agost i amb les altes temperatures ens van recomanar que ho posposéssim. Aquest any ja, ens hem organitzat per dedicar-li 9 dies complets, suficients per conèixer les principals atraccions del país.

Després d’una escala a Roma, vam arribar el dissabte pel matí a Amman, la capital del regne de Jordània i la ciutat principal on hi viuen 4 milions de persones. Una ciutat envoltada en mig del desert i que destaca a primer cop d’ull com totes les construccions segueixen el mateix patró de pedres amb color de sorra. És recomanat, tal i com vam fer nosaltres, obtenir abans d’entrar al país, el Jordan Pass on per 106€ inclou el visat obligatori i les entrades a les principals atraccions, nosaltres amb entrada de 2 dies consecutius a Petra.

Només arribar ja ens van venir a buscar els amics de Monte Carlo Rent a Car, una empresa de lloguer de vehicles amb ofertes molt interessants. Ens van portar a l’oficina que es troba a 5 minuts de l’aeroport per recollir el nostre 4×4 que ens acompanyaria en els 1.100km durant tota la setmana. Una ruta molt marcada des de la capital fins a Aqaba, passant per famós desert de Wadi Rum i el punt més baix de la Terra, el Mar Mort.

Un dels encerts del viatge va ser tenir un cotxe propi per poder-nos moure, fer i desfer com ens vingués de gust. El transport públic és força precari i si no es un viatge organitzat, creiem que és la millor opció.

Hem d’advertir que la conducció local no massa bona, sobretot dins les grans ciutats. No existeixen els intermitents, sovint les carrils no estan marcats i s’ha de vigilar i conduir amb precaució. Ara bé, un cop fora d’Amman, el nivell es suavitza i es pot fer ruta amb més calma. A nosaltres ens va encantar tenir la llibertat per moure’ns i poder anar fent parades segons ens vingués de gust durant tot el recorregut.

La nostra estada a Amman es resumeix en dos dies, un per conèixer la ciutat i l’altre per anar a veure una de les joies de Jordània i el punt més visitat després de Petra, la ciutat romana de Jerash.

Per visitar la capital ho vam fer allotjats al The House Boutique Suites, un preciós hotel de cinc estrelles ubicat al centre de la ciutat amb aparcament, una piscina amb vistes increïbles a tota la ciutat i un esmorzar de luxe a nivell local i internacional.

Vam quedar-nos en una de les seves suites que, al ser un edifici alt, teníem precioses vistes a la part més antiga d’Amman. Tota la nostra experiència AQUí.

No esperàvem gran cosa de la ciutat i ens va sorprendre, sobretot el seu zoco, situat en el seu centre històric  ple de comerços i restaurants on degustar el menjar més típic.

Com a immersió cultural, i molt probablement la millor experiència de tot el viatge, la vam viure Amman quan el Saif, propietari del nostre allotjament en el Mar Mort, Zaitoonah Chalets i, resident a la capital, ens va convidar a sopar a casa seva juntament amb la seva família. Quina nit més bonica. Conèixer aquesta gent tan encantadora i generosa que ens va convidar a provar els plats més típics del país mentre compartíem experiències i punts de vista. Ens van explicar el seu estil de vida, molt marcat per la religió àrab però a la vegada sent un dels països musulmans més oberts que coneixem.

Al acabar, ens van portar a menjar el que seria el postra per excel·lència de tot el viatge, el Kanafeh, un pastís finet de formatge fos calent, amb almívar i pistatxo trossejat per sobre. Brutal!

Jerash

A només 50km de la capital jordana es troba la ciutat romana més ben conservada de tot l’orient mitjà, habitada ja des del 3.200 aC fins que el 1.200 aC que va ser conquerida pels romans i la van marcar en el mapa.

Val la pena dedicar-li algunes hores a caminar pels carrers i la gran avinguda de les columnes per visitar el Arc d’Adriano, l’Hipòdrom, el Teatre o els grans Temples de Zeus i Artemis. Acostuma a estar força ple de gent, de fet, és el segon punt més visitat del país després de Petra, així que recomanem anar aviat pel matí.

Destaca el ben conservat que es troben la gran majoria de les construccions, en part, perquè va estar enterrat fins el 1.920. En la seva època de més resplendor, Jerash va encabir més de 20 mil habitants i es va consolidar com una de les ciutats més importants de l’imperi romà al estar situada en una de les rutes comercials que venien d’orient. Visitar-la ara és com viatjar al passat, imaginant les avingudes plenes de soldats, el teatres arrebossar de gent i les espectaculars carreres de quadrigues a l’hipòdrom.

Ciutadella Amman

Si Jerash és per nosaltres una visita obligatòria a fer des d’Amman, ho és també la gran Ciutadella de la capital Jordana, situada al centre de la ciutat, en un dels set turons. Es diu que és un dels assentaments habitats més antics del món, on hi ha anat passant diferents cultures, pobles i civilitzacions al llarg de la història.

Avui en dia si pot trobar una mescla d’estils com el temple romà d’Hèrcules, el palau i la cisterna omaya i l’església bizantina i restes de la muralla i els habitatges que poblaven la ciutadella.

 Les vistes des de dalt a tota la ciutat son increïbles i es pot observar el Teatre romà d’Amman, amb capacitat per 6 mil persones.

ARTICLES MÉS LLEGITS
Sponsor
CATEGORIES DEL BLOG
MILLORS PAÏSOS PER VISITAR 2024
MILLORS CIUTATS PER VISITAR 2024